Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Fokkerij » Rassen » Selle Français

Selle Français

De Selle Français, ofwel het 'Frans rijpaard' stond vroeger bekend als de Anglo-Normand. Dit warmbloedras bestaat officieel pas sinds 1965 en stamt af van het Normandische paard, een zwaar trekpaard dat zich door kruising met de Arabier en Berber uit Noord-Afrika en Zuid-Europa tot een goed en flink werkpaard heeft ontwikkeld. In de 19de eeuw werd het Normandische paard met de Volbloed-hengsten en halfbloeden (Norfolk Trotter-basis) veredeld, waardoor het ras Anglo-Normand ontstond. Nog meer kruisingen met Volbloeden brachten uiteindelijk de tegenwoordige Selle Français voort. De naam van het Franse rijpaard stamt uit 1958 en duidt op een Frans rijpaard van hoge kwaliteit, dat men vroeger ook wel 'demi-sang' of halfbloed noemde. De paarden zijn zeer snel en hebben een groot uithoudingsvermogen, wat ertoe geleid heeft dat er speciale paardenrennen bestaan voor de Selle Français, naast die voor de Volbloeden. In het stamboek van dit warmbloedras worden verscheidene kruisingen, zoals de Volbloed met de Franse draver, de Arabier of de Anglo-Arabier met de Franse draver of de Volboed met de Anglo-Arabier geaccepteerd

De Selle Français wordt tegenwoordig in alle bekende concoursen ingezet, met name in de springsport en de cross country. Bovendien doen de paarden, naast het feit dat het ren-, school- en langeafstandspaarden zijn, dienst in het krijgswezen.

De Selle Français heeft het kwalitatief hoogwaardige hoofd van een Volbloed; concaaf, zoals bij de Arabier, of convex. Het paard heeft krachtige schouders. Soms zijn ze ook steil. De romp heeft veel fundament. Verder heeft het een krachtige rug en een brede achterhand, die zeer geschikt is om te springen, hoewel de achterbenen dikwijls recht zijn. Al naargelang het aandeel van de Volbloed is de Selle Français een middelzwaar tot zwaar paard met een verfijnde vacht

http://www.holstenstables.nl/upload/cache/D48BC424121355C3B2252BAED4A1A485.jpg

Stokmaat: 1,55-1,68 meter