Het sliertengordijn

Door het doen van de oefening met het sliertengordijn bereik je dat je paard door dingen heen durft te lopen, ook als hij niet precies kan zien wat er aan de andere kant is. Ook bij paarden die moeite hebben met trailerladen kan het sliertengordijn een zinvolle oefening zijn.

 

Van het sliertengordijn bestaan een hele hoop varianten. Je kunt het gordijn dan ook geheel naar eigen inzicht creëren, afhankelijk van wat je zelf leuk vindt en welke materialen je voorhanden hebt. Belangrijk is dat je een constructie maakt die hoog genoeg is voor je paard om onderdoor te lopen, zonder dat hij zijn hoofd omlaag hoeft te brengen. Daarnaast is het belangrijk dat het frame stevig genoeg is, zodat het niet meteen omvalt als jij of je paard er een keer tegenaan stoot. Een gemakkelijke optie is om gebruik te maken van twee springstaanders waaraan je het frame van bamboestokken bevestigt. Het frame maak je door drie bamboestokken aan elkaar te tapen in een U-vorm. Wanneer je meer tijd hebt, kun je eenzelfde U-vorm maken maar dan van metalen buizen die je aan elkaar last. Het voordeel van een frame van bamboestokken is dat het gemakkelijker op te bergen is, weinig weegt en het bijna niets kost. Voor de slieren zijn ook veel mogelijkheden. Veel mensen kiezen voor linten gemaakt van rood/wit afzetlint, repen stof of zachte slierten die je afknipt van een vliegengordijn. Het voordeel hiervan is dat je de slierten gemakkelijk aan de kant kunt hangen of op kunt knopen. Er zijn ook versies van het sliertengordijn waarbij de slierten bestaan uit piepschuim buizen die je kunt kopen om in het zwembad mee te spelen.

 

Stap 1: Voorbereiding

Plaats het sliertengordijn in een afgesloten ruimte zoals een paddock of rijbak. Dit is de meest veilige locatie omdat je kunt werken op een zandbodem en er bovendien een afgesloten hek omheen staat. Mocht het paard onverhoopt loskomen, dan is dus geen probleem. Voor je gaat beginnen met het lopen door het sliertengordijn is het belangrijk dat je eerst voldoende controle hebt over je paard terwijl je met hem aan de hand loopt. Het paard moet op jouw signalen netjes met je meelopen, stoppen en achterwaarts gaan. Wanneer je voorwaarts met het paard loopt, willen we het liefst dat het paard met zijn neus bij jouw elleboog loopt. Vanuit deze positie kun jij gemakkelijk tempo en richting bepalen en kun je hem stoppen en achterwaarts zetten. Loopt het paard bijvoorbeeld verder voor je uit, zodat jij naast zijn schouder komt te lopen, dan wordt dit veel lastiger. Let op dat het paard goed naast je loopt en niet achter je, want dit kan gevaarlijk zijn als je straks door het sliertengordijn gaat en het paard ineens zou versnellen. Loop nu eerst een paar keer langs het sliertengordijn en zorg ervoor dat jij daarbij tussen het paard en het gordijn in blijft lopen. Dit is voor de veiligheid: mocht het paard schrikken dan zal hij hoogstwaarschijnlijk bij het gordijn vandaan springen in plaats van er naartoe.

Stap 2: Een beetje hulp

Verdeel de slierten van het gordijn nu in twee bossen en bevestig de bossen aan beide zijkanten van het frame, zodat de opening in het midden zo groot mogelijk is. Wanneer je werkt met een sliertengordijn van piepschuim buizen heb je twee mensen nodig die de buizen voor je aan de kant houden of een touwtje waarmee je de buizen om de staander knoopt. Het paard kan nu goed zien wat er aan de andere kant van het gordijn is. De eerste keer kun je het best om hulp vragen van een twee persoon. Stop het paard een meter of twee voor het gordijn en vraag de helper om het paard vast te houden. Laat je lijn langer worden terwijl je zelf tussen het gordijn door loopt. De helper laat nu het paard los en loopt schuin achterwaarts weg. Let hierbij wel op dat de helper buiten schopafstand van het paard blijft. Terwijl de helper schuin naar achteren wegloopt, vraag jij het paard een stapje naar voren door wat druk op de lijn te geven. Zodra het paard onder het sliertengordijn door loopt, beloon je hem daarvoor. Stopt het paard een paar meter voor het gordijn? Geef dan een klein beetje druk op je lijn en laat deze los zodra het paard een stap naar voren zet. Blijf dit herhalen tot het paard er rustig onderdoor loopt. Door gebruik te maken van de tweede persoon die het paard vasthoudt, creëer je de meest veilige manier om het paard kennis te laten maken met de oefening. Op deze wijze sta je zelf altijd op een veilige positie, mocht het paard ineens opzij springen of in hoop tempo tussen het gordijn door vliegen. Als het paard er rustig tussendoor loopt, ga je de oefening herhalen, maar nu vanaf de andere zijde. Houd er rekening mee dat het best kan zijn dat je paard het nu ineens weer even heel spannend vindt. Werk rustig door tot je paard het van beide kanten rustig kan.

Stap 3: Zelfstandig

Als het paard er met behulp van de tweede persoon goed tussendoor loopt, kun je het alleen met je paard gaan proberen. Let goed op je eigen positie schuin voor het paard en zorg ervoor dat je hem altijd vanuit je ooghoek in de gaten houdt.

Stap 4: Steeds meer slierten

Maak nu twee slierten los zodat deze recht naar beneden hangt en de rest nog vastgeknoopt zit. Loop met het paard weer onder het gordijn door. Hij voelt nu de slierten op zijn huid, dus houd er rekening mee dat hij dit misschien wat spannend vindt. Het kan zijn dat het paard er niet meer onderdoor durft nu hij ziet dat er enkele slierten naar beneden hangen. Probeer hem dan stapje voor stapje richting het gordijn te werken door hem steeds een stapje naar voren te vragen, hem te belonen als hij dat goed doet en hem dan weer achterwaarts te zetten. Vraag het paard steeds één stapje verder naar voren zodat hij steeds dichter bij het sliertengordijn komt totdat hij er uiteindelijk samen met jou doorheen loopt.

Stap 5: Alle slierten los

Maak steeds wat meer slierten los totdat uiteindelijk alle slierten naar beneden hangen. Loop het paard er tussendoor en oefen ook dit van beide kanten. Probeer tussendoor steeds even iets anders te doen met je paard, bijvoorbeeld even een rondje door de bak te lopen of een oefening te doen die hij al goed beheerst. Op die manier haal je zijn focus even bij oefening weg en geef je hem de mogelijkheid om echt te ontspannen.

Stap 6: Stilstaan tussen de slierten

Als stap 5 goed gaat, kun je eens proberen te stoppen terwijl hij tussen de slierten staat. Laat hem twee tellen staan en loop weer weg. Vergeet niet hem steeds te belonen als hij de oefening netjes doet.