Hoe ziet een gezond paard eruit?

Gedrag: Ken het paard ==> Oogopslag en orenspel kunnen veel informatie geven over de (gemoeds)toestand van een paard. Enige kennis van het betreffende paard is dus noodzakelijk. Niet elk paard gaat nu eenmaal even vrolijk door het leven.Ook voor het interpreteren van ander eventueel afwijkend gedrag (bijvoorbeeld: sloom of opgewonden) is het handig als je het betreffende paard kent.

Conditie huid/vacht: Glimmend ==> Een gezond paard glimt en heeft 's zomers een mooi kort haarkleed. 's Winters kunnen langharige paarden die zonder deken worden gehouden, of kort geschoren paarden, wat minder glimmen, maar ook dan heeft een gezond paard 'kleur'.

Voedingstoestand: Mooi bespierd ==> Het ras en type paard zijn van belang bij het inschatten van de voedingstoestand. Een Fjord en een Engels Volbloed zijn hierin niet met elkaar te vergelijken. Rijk in conditie of schraal, ze kunnen beide toch in uitstekende conditie verkeren. Ook eventuele dracht of het zogen van een veulen zijn van invloed. Als belangrijkste waarnemingspunten gelden in dit geval de bespiering van rug, voor- en achterhand.

Slijmvliezen: Niet bleek ==> Bij een gezond paard in rust zijn de slijmvliezen roze, vochtig en vertonen geen bloedingen of beschadigingen. Bij duidelijke afwijkingen is het zaak om een dierenarts in te schakelen, omdat de onderliggende oorzaken vaak behandeld dienen te worden. De slijmvliezen zijn goed te bekijken bij het oog, maar ook in de mond.Vrijwel alle structuren die je in de mond ziet, zijn slijmvliezen. Ook de binnenkant van de bovenlip/neus is een goede referentie. Slijmvliezen mogen na inspanning in elk geval niet bleek zijn.

Ademhaling: Snel herstel ==> De ademfrequentie van een paard wordt uitgedrukt in de hoeveelheid ademtochten per minuut. Normaal is deze frequentie 8 tot 14 ademtochten per minuut. Deze frequentie loopt bij inspanning op. Bij voorkeur en afhankelijk van de mate van inspanning dient de ademfrequentie binnen een half uur tot een uur na de inspanning terug te zijn op het rustniveau. Om de ademhaling te toetsen kun je het beste schuin achter het paard gaan staan. Zo kunnen de beweging van buik en borstkast goed worden beoordeeld.

Temperatuur: Onder 38 graden Celsius ==> Bij een gezond warmbloedpaard in rust ligt de temperatuur tussen de 37,4 en 38 graden Celsius. Tussen de 38 en 38,5 graden Celsius spreek je van verhoging, daarboven is er sprake van koorts. Het opmeten van de temperatuur gebeurt bij paarden uitsluitend rectaal.

Beweging: Regelmatig ==> Normaal gesproken neemt het gezonde paard een 'vierkante houding' aan en laat het zijn hoofd en hals niet 'hangen'. Onregelmatigheden en coördinatie-stoornissen in beweging duiden op problemen en horen niet bij een gezond paard.

Hartslagfrequentie: Zonder ruis ==> De normale polsfrequentie van een paard in rust is tussen de 28 en 40 slagen per minuut. Bij zware arbeid kan dit oplopen tot 240, maar daarna dient de polsfrequentie binnen 30 minuten te dalen tot maximaal 64 slagen per minuut. De hartslag van een paard hoort regelmatig te zijn en zonder geruis of bijgeluiden. Bij afwezigheid van een stethoscoop kan de hartslagfrequentie aan het hoofd gemeten worden: door met de vingertoppen van je wijs- middel en ringvinger bij de onderkaak de halsslagader te zoeken. Dan duw je de slagader voorzichtig tegen het onderliggende bot tot de polsslag voelbaar is. Door tegelijkertijd op je horloge te kijken, kun je de 'pols' 15 seconden lang tellen en dan met vier vermenigvuldigen.

Hoeven: Langetermijninfo ==> Verdikte ringen in de hoeven duiden op veranderingen die een paard heeft doorgemaakt. Bij verandering van het bewegingspatroon, zoals de overgang van stal naar weide, kunnen deze ringen in het hoorn ontstaan. Ook door ziekte of tijdelijke tekorten aan (bepaalde) voeding kan de hoef anders groeien.