Het belang van goed hoefbeslag

Bij paarden in het wild of bij zebra's wordt vanzelfsprekend geen hoefbeslag gebruikt. Dat hoeft ook niet, de belasting van een zebrahoef is namelijk heel anders dan bij onze paarden. Bij een eventueel hoefprobleem komt geen hoefsmid langs, maar een roofdier als een leeuw, om het probleem letterlijk op te lossen.

 

Bij een paard dat voor sport of recreatie wordt gebruikt, is het vaak nodig een beslag aan te brengen om de hoeven te beschermen tegen slijtage. Naarmate de ijzer langer onder de hoeven zitten, slijten ze steeds meer af. Maar ook als hoefijzers nog niet zijn versleten, is het nodig ze regelmatig te vervangen. De groei van de hoef gaat namelijk gewoon door en na verloop van de tijd is de pasvorm van het ijzer minder goed. Gemiddeld moeten hoeven elke zes tot acht weken worden bewerkt. Als de ijzers nog niet versleten zijn, kunnen ze worden verlegd en dus nog opnieuw worden gebruikt. Wel wordt de hoef door de hoefsmid weer ingekort en bewerkt waarna dezelfde ijzers eventueel weer worden aangebracht.

 

Elke hoef is anders en heeft zijn eigen vorm en stand. Bij het beslag kiest de hoefsmid een ijzer dat zo veel mogelijk past bij de hoefvorm. Bij het 'warm beslaan' wordt het hoefijzer voor het bewerken en ook voor het aanpassen verhit in de oven, waardoor het gemakkelijker en nauwkeuriger bewerkt kan worden. Als de pasvorm uiteindelijk goed is, wordt het hoefijzer met nagels vastgezet.

 

De hoefnagels worden in West Europa vooral in het voorste deel van de hoef aangebracht. Hierdoor kan aan de achterzijde de hoef nog bewegen over het ijzer. Deze beweging heet 'hoefmechanisme' en is belangrijk voor een goede gezondheid van de hoef. Op een ijzer dat pas is afgenomen, kan aan de slijtage op de binnenzijde van het ijzer dit schuiven van de hoef over het ijzer goed worden gezien.

 

Het kan voorkomen dat paarden slechte hoeven hebben, bijvoorbeeld door ziekte. Je kunt in samenwerking met je dierenarts dan tijdelijk een prodcut geven zoals biotine, waarmee je zorgt dat de hoefkwaliteit verbetert.

 

In sommige gevallen wordt een ijzer niet alleen aangebracht om de voet te beschermen maar om de hoefvorm te verbeteren of om als orthopedisch beslag worden gebruikt bij kreupelheid. Veel kreupelheden ontstaan door problemen in de hoef, in het bijzonder in het achterste deel. Om de krachten en de spanning op de achterste hoefhelft te verminderen, helpt het om de achterkant van de hoef omhoog te brengen. Vaak worden hiervoor kunststof wiggen of zolen gebruikt. Ook kan met een zool het hoefmechanisme worden bevorderd en de draagrand worden ontlast doordat de zool een klein deel van het gewicht mee kan dragen waardoor de straal meer steun krijgt.