Appuyeren

Appuyeren is een beweging op twee hoefslagen: dat wil zeggen dat de twee voorbenen de ene hoefslag tekenen en de beide achterbenen een andere evenwijdige hoefslag. Het paard verplaatst zich tegelijk naar voren als naar opzij. Appuyeren wordt op een diagonaal van de rijbaan uitgevoerd. Het paard is gebogen in de richting waarnaar hij zich verplaatst. De voorhand is de achterhand altijd iets voor waarbij de schuinte varieert van 30 tot 45 graden. In de stap en draf kruisen de benen elkaar. De buitenste benen gaan voor de binnenste benen. In galop is er geen echte kruising aangezien het plaatsen van de benen asymmetrisch gebeurt.

Om een appuyement naar links uit te voeren leid je het paard als het uit de wending komt op een schouder naar voren. Vraag stelling met je linkerhand op hetzelfde moment dat je rechterbeen, iets teruggeweken, de achterhand naar links duwt. Met je rechterhand geef je een aanvullende ondersteunende teugel. Je drukt de schouders zodoende naar links, terwijl de hals omsloten wordt. Ga op onderbroken wijze te werk om de juiste verplaatsing van de schouders te bewerkstelligen en te controleren. Het rechterbeen is bij de singel actief.

Doseer met wijsheid de werking van de hulpen om het paard zijwaarts over de diagonaal te geleiden. Het lichaamsgewicht leidt het paard in de richting van de verplaatsing. 

Het werken op twee hoefslagen heeft tot doel het paard in zijwaartse richting lenig te maken en de achterhand te laten zakken door een sterke bijdrage van het binnen achterbeen. Het is een lastige en zware oefening waaraan men niet moet beginnen met een onvoldoende voorbereid paard. 

Train het appuyeren eerst in stap. Maak een halve volte een appuyeer over de diagonaal die je naar de baan terugbrengt. Om de dressuur van je paard niet te bederven, moet je erop letten dat de voorhand de achterhand altijd voor is. De verplaatsing naar voren is minstens zo belangrijk als de zijwaartse verplaatsing.

Appuyeren moet leiden tot een verlaging van de achterhand door een sterke werking van de achterbenen. Het buigen is ook een sleutelelement. Het paard moet van hoofd tot staart in een gebogen lijn staan: hij buigt zijn gehele lichaam en niet alleen zijn hals en nek.

Maak jouw eigen website met JouwWeb