Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Fokkerij » Paarden fokken in Duitsland

Paarden fokken in Duitsland

De bases voor het Duitse fokken werden in de 18de eeuw gelegd met de stichting van Trakehnen (1732) en Neustadt (1786). Het doel was destijds de productie van uitstekende werkpaarden voor de landbouw veilig te stellen. Het Duitse fokken is al heel lang zeer selectief. De fokkers in dit land volgen al diverse eeuwen een zeer rigoureus fokbeleid dat paarden die de toets der kritiek op psychisch en fysiek vlak niet kunnen doorstaan niet voor de voorplanting bestemt zijn. Hengsten en merries worden aan tests onderworpen waarbij in het bijzonder de bouw, het karakter en de gangen in aanmerking worden genomen. Sinds enige tijd worden verplicht röntgenfoto's van benen en hoeven genomen en ook dat is een middel om paarden die bot- of gewrichtsproblemen hebben niet voor de voortplanting te gebruiken.

De Trakehner --> dit uitgebalanceerde en krachtige rijpaard, dat schittert in tal van disciplines, is in Europa beslist het populairste Duitse paard en een van de indrukwekkendste. Het ras werd ontwikkeld in de stoeterij van Trakehnen dankzij de kruising van werkpaarden met onder andere Engelse volbloeden en Arabieren.

De Hannoveraan --> De in 1735 gestichte stoeterij van Celle heeft de beste rassen van Europa gekruist om een sterk paard te produceren dat in eerste instantie bestemd was voor de landbouw. Tegenwoordig is de Hannoveraan een veelzijdig paard, een warmbloed onder het zadel of als tuigpaard.

De Westfaler --> Het stamboek van de Westfaler werd in 1904 geopend. Dit ras, dat geproduceerd wordt in de stoeterij van Warendorf op basis van Hannoveraanse stamvaders, schittert tegenwoordig op het hoogste sportniveau.

De Holsteiner --> De regio Holstein is sinds mensenheugenis zeer gunstig voor het fokken en zodoende kon er een ras ontstaan dat, zowel in dressuur als in het concours hippique, als sportpaard excelleert.

De Oldenburger --> Dit paard was eerst bestemd voor de landbouw maar vanaf het midden van de 20ste eeuw werd het aangepast. Het fokken in de regio produceert tegenwoordig zeer stevige paarden met mooie gangen en ze zijn in heel Europa zeer in trek.

De Rijnlander en Württemberger --> De Rijnlander en Württemberger waren oorspronkelijk werkpaarden met een imposante bouw. Dankzij kruisingen met lichtere paarden, zoals de Trakehner, zijn ze prima rijpaarden geworden. Het zijn veelzijdige, zeer aangename paarden.

Maak een Gratis Website met JouwWeb