Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Fokkerij » Rassen » Garrano

Garrano

'Garrano' betekent 'klein paard'. Deze pony's zijn afkomstig uit de bergregio's Minho en Tras-os-Montes, in het noordwesten van Portugal. Het betreft een inheems, primitief paardenras, dat zoals de meeste soorten uit Zuid-Europa met Arabische bloed veredeld werd. Veel typische eigenschappen, in het bijzonder bij de pony met bloed van de Berber, bleven behouden. We zien deze paarden ook tegenwoordig nog vaak tijdens de beroemde paardenfeesten in Vila Réal en Famalicao.

Deze pony's zijn in verhouding tot hun grootte buitengewoon sterk. In het Portugese leger fungeerden ze vroeger als lastdieren. Bovendien deden ze lichte werkzaamheden in de land- en bosbouw. Er bestond indertijd zelfs een speciale draverij voor de Garrano. Tegenwoordig zijn het nog steeds lastdieren, maar ze worden ook als vrijetijdspaarden gebruikt.

Het verfijnde hoofd van deze licht gebouwde en kwalitatief hoogwaardige pony heeft een concaaf profiel. Het compacte dier heeft bijna rechte schouders, een korte rug en een smalle, maar krachtige achterhand. De benen zijn droog en verfijnd, de hoeven welgevormd. De Garrano is doorgaans voskleurig (donker) en heeft een schitterende beharing.

De Garrano is zowel tegen hitte als tegen kou bestan en kan zich aan elk klimaat aanpassen. Hij is tredzeker en energiek, maar ook gevoelig. De gangen van het dier zijn vrij, gedeeltelijk zelfs zeer hoog. In de snelle draf zijn de stappen kort en levendig, iets wat vooral de fans van de Garrano-draverij bekoort.

Stokmaat: ongeveer 1,12 meter

Maak een Gratis Website met JouwWeb