Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Fokkerij » Rassen » Clydesdale

Clydesdale

Zoals de naam als zegt, komt dit zware Schotse ras uit het gebied rond de rivier van Clyde in Lanarkshire. De tegenwoordige Clydesdale, die wat jonger is de andere zware Britse rassen, ontstond in de tweede helft van de 18de eeuw toen Vlaamse hengsten werden ingevoerd ter verbetering van de plaatselijk nazaten van pakpaarden. In het begin van die eeuw was een fokker uit Lochlyoch, genaamd Paterson, al begonnen paarden te fokken die sterk op de moderne Clydesdale leken. De hengst Glancer, waarvan veel Clydesdales afstammen, was zoon van de merrie Lampits Mare, die waarschijnlijk een nakomeling was van de Lochlyoch paarden.

Stokmaat: 1,63 - 1,80 meter

Kleur: Bruin, zwartbruin of zwart. Kastanjebruin is zeldzaam. Vaak veel wit aan het hoofd en benen, dat kan doorlopen tot op het lijf, vooral met uitlopers over de buik.

Bouw: Sterk intelligent hoofd met breed voorhoofd, brede snuit, grote neusgaten, stralende heldere ogen en grote oren; lange, mooi gebogen hals; ronde schouders en hoge schoft; korte, mooi geribde rug en gespierde achterhand; rechte ledematen met onderarmen goed onder de schouder, lange kootbeenderen en een flinke bos fijn behang; ronde open hoeven.

Maak een Gratis Website met JouwWeb