De oren
De oorschelp bestaat uit kraakbeen dat met een dunne huid bedekt wordt. Dit kraakbeen kan breken. Ieder oor wordt bewogen door een dozijn spieren die het buitengewoon beweeglijk maken. Iedere asymmetrie in de beweging of de wijze waarop de oren staan moet de ruiter alarmeren. Een hangend oor kan, bijvoorbeeld, een verlamming van de aangezichtszenuw zijn, als gevolg van letsel. Sommige neurologische ziekten veroorzaken identieke symptomen.
Soms ziet men aan de binnenkant van de oorschelp korstjes zitten met een grijswitte kleur. De oorzaak van deze verdikkingen op de opperhuid is niet precies bekend. Sommigen denken dat het om een allergische reactie tegen insectenbeten gaat; andere geloven dat het een virale oorsprong heeft. Hoe het ook zij, deze korstjes schijnen geen jeuk, noch pijn te veroorzaken.
Het oor is soms aangetast met huidkanker, zgn. 'opperhuidcarcinomen'. Zoals bij de mens, hebben paarden met een lichte huid en die teveel aan de zon worden blootgesteld de meeste kans om deze vorm van huidkanker te ontwikkelen.
Wratten van het sarcoïde type nestelen zich graag op de oorschelp van met name veulens jonger dan vier jaar. Men denkt dat ze door een virus worden veroorzaakt. Het is niet gemakkelijk om deze wratten operatief weg te halen. Men kan ze alleen maar in de gaten houden, zonder te proberen ze weg te halen.
Het oor is natuurlijk niet alleen de oorschelp die men het uitwendige oor noemt. Achter het trommelvlies bevindt zich het middenoor dat bestaat uit beentjes die de trillingen overbrengen naar het inwendige oor, dat het echte gevoelige orgaan herbergt: het slakkenhuis.
Het middenoor -> Dit omvat de klankkast van het oor. De trillingen van het trommelvlies worden overgebracht op een keten van drie beentjes, de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Diverse spiertjes maken een 'volumeregelaar' van het geluid in de schedel. Als deze verlamd raken ontstaat er een abnormale verhoging van de auditieve waarneming. Het middenoor, dat alleen met lucht is gevuld, staat met de mond in verbinding via de buis van Eustachius. Langs deze buis zitten de keelzakjes die er een uitstulping van zijn.
De keelzakjes -> Deze merkwaardige zakjes komen alleen bij paarden, tapirs, klipdassen en walvisachtigen voor. Men weet niet precies waartoe ze dienen, maar wat men wel weet is dat ze ziek kunnen worden. Het kan dan gebeuren dat de belendende bloedvaten aangetast worden en dat het paard ernstige neusbloedingen krijgt, die zelfs dodelijk kunnen zijn.
Het slakkenhuis -> Dit is het echte gehoororgaan. Het lijkt een beetje op een slak. Het slakkenhuis raakt zelden geïnfecteerd, maar het kan een enkele keer voorkomen. Er moet aan gedacht worden als het paard zijn hoofd opzij laat hangen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb