Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl

Jeuk

Het begint meestal met kleine ontstekingen van de huid, pukkeltjes en korstjes tussen de haren die amper te zien zijn. Door de jeuk schuurt het paard zijn huid langs muren en hekken. De wonden worden groter en bacteriën kunnen de huid binnendringen, waardoor de kans op ontstekingen toeneemt. Fikse wonden kunnen ontstaan en de haren breken af of vallen uit. Andere keren begint het met ronde bulten van ongeveer één of vier centimeter groot, waar in ernstige gevallen vocht door de huid heen komt. De huidreacties kunnen soms binnen enkele uren ontstaan en heel erg heftig zijn.

 

Meestal worden deze reacties veroorzaakt door insecten, maar er zijn nog veel meer oorzaken. En wat soms een typische insectenallergie lijkt, kan toch iets anders blijken te zijn. Naast het speeksel van insecten kunnen vaccinaties en medicamenten, planten, stuifmeel, shampoo, vliegenspray en voeding allergische reacties veroorzaken. De jeuk aan de staart kan worden veroorzaakt door oxyuris wormen, mijten of luizen en bij hengsten of ruinen door een ontstoken schacht. De plaats op het lichaam kan wat houvast geven voor de oorzaak. Ook kan door middel van huidtesten en bloedtesten geprobeerd worden om de exacte oorzaak te achterhalen.

 

Eigenlijk ontstaan de problemen vooral door een overmatige reactie van het paardenlichaam: een allergische reactie. En bij een allergische reactie is er geen rechtlijnige relatie tussen oorzaak en gevolg. Een heel klein beetje speeksel van een insect dat een paar millimeter groot is, kan al voor grote problemen zorgen. Bij contact van het paardenlichaamcellen met de stof die de allergische reactie veroorzaakt, komt er uit de lichaamscellen onder andere te veel histamine vrij. Deze stof zorgt voor verdere beschadiging van de cellen, met alle gevolgen van dien. Voordat het paard allergisch reageert op een bepaalde stof, vaak een eiwit, moet hij een aantal keren contact hiermee hebben gehad. Daarom kan een allergie soms pas na enige tijd ontstaan en is de oorzaak hierdoor vaak moeilijk op te sporen. De shampoo waar het paard al eerder - zonder problemen - mee is gewassen, zorgt nu opeens voor bulten en jeuk. Ook omdat er maar een kleine beetje nodig is voor een fikse allergie kan het ook moeilijk zijn om de oorzaak van allergie te achterhalen.

 

Vaak is het moeilijk om de oorzaak te bepalen en nog moeilijker om deze aan te pakken. Omdat toch veel huidreacties door insecten worden veroorzaakt, kan het zinvol zijn hier extra aandact aan te besteden. Gebruik bijvoorbeeld een vliegendeken. Sommige allergieveroorzakende insecten zijn echter zo klein, dat alleen gaas met hele kleine openingen effectief is (kleiner dan 0,75 x 0,75 mm). Veel insecten zijn actief bij schemering of nacht en het is beter om allergische reagerende paarden dan op stal te houden. Nog beter is het om dan in de stal de lucht in beweging te houden met ventilatoren. Insecten houden namelijk niet van wind. Vermijd plekken met bomen en struiken en water. Daar komen meer insecten voor.

 

Als de oorzaak van de allergie niet te elimineren is, moet er behandeld worden. Hoewel histamine een belangrijke rol speelt bij allergie, helpen antihistaminica niet goed. Bij ernstige gevallen worden corticosteroïden als dexamethason en prednisolon gebruikt. Het liefst in zalven of vloeistoffen. Vaak is een allergie seizoengebonden. Houd daar dan rekening mee en zorg bij de allereerste verschijnselen gelijk voor een behandeling. Wacht niet totdat de huid al helemaal kapot is gegaan. Preventief kan er olie met omega-3 vetzuren door de voeding worden gedaan zoals lijnzaadolie. Als er toch al beschadigingen zijn, was deze dan met milde desinfecterende zeep en verwijder losliggend korst en haren. Droog de huid goed af. In plaats van shampoo kun je ook paardenbloemen (met blad en wortel) in kleine stukken knippen en er thee van trekken. Na afkoelen kun je met deze vloeistof de plekken schoonmaken. Gebruik deze vloeistof ook samen met maizena of havermeel om een papje van te maken om op de plekken te smeren. Als de huidontsteking erg vochtig is, kaan het poeder eventueel ook zo erop worden gestrooid.