Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Gedrag » Groepsgedrag » Het paard en vriendschap

Het paard en vriendschap

Binnen een kudde in het wild levende paarden gaat het kudde-instinct vóór alles. ieder paard volgt zijn overlevingsinstinct, dat wil zeggen dat hij zich volkomen ondergeschikt maakt aan de kudde. Hij onderwerpt zich aan de regels die binnen de kudde heersen om niet uitgesloten te worden, want uitsluiting is synoniem met gevaar. Wanneer hij gescheiden wordt van de rest van de kudde, loopt hij gevaar ten prooi te vallen aan een roofdier.

De band met de kudde wordt voortdurend versterkt door te communiceren via geluiden en lichamelijke contact te onderhouden. Onder elkaar communiceren de paarden met een kort gehinnik en een luidruchtig gesnuif. Deze tekenen die gepaard gaan met een bepaalde mimiek en een duidelijk gedrag, bepalen voor ieder paard zijn plaats in de kudde.

In gevangenschap ontwikkelen paarden geen normaal sociaal contact met hun soortgenoten. Zijn sterkst ontwikkelde instinct - overleven door de vluchten - moet onderdrukt worden. Desalniettemin blijft het kudde-instinct intact. Voor het paard is de stal vergelijkbaar met de kudde. Als hij zich in stal bij de andere paarden voegt, voelt hij zich in een veilige omgeving.

Als paarden de hele dag dicht bij elkaar in de buurt staan, kunnen ze aan elkaar ruiken door de tralies heen. Zij laten een hartverscheurend gehinnik horen wanneer hun kameraad zonder hen op stap gaat en begroeten hem met veel uiterlijk vertoon van blijdschap als hij weer terug is. Deze wederzijdse gevoelens komen ook voor bij paarden die niet dichtbij elkaar op stal staan.

Het komt ook voor dat paarden die naast elkaar op stal staan elkaar niet uit kunnen staan. Zij laten geen gelegenheid voorbij gaan om dreigementen te uiten, tegen de zijkant van hun box of tegen hun deur te trappen. Deze vijandige gevoelens zorgen er voor dat zij niet goed eten en slapen. Dit bemoeilijkt de verzorging en draagt er in het algemeen toe dat de dieren zich nerveus gaan gedragen. Het verstandige is in dit geval om ze gescheiden te houden.

De reden van vriendschap tussen paarden wordt soms verklaard uit een grote vertrouwdheid uit elkaar. Of zij staan het langst bij elkaar op stal of ze hebben samen enkele maanden in de wei doorgebracht. Soms is de reden dat zij vriendschap sluiten onduidelijk. Geur speelt hierbij ongetwijfeld een rol, ook in het geval van een vijandige houding.

Maak een Gratis Website met JouwWeb