Wat leg ik onder het zadel?

Sjabrak: Een sjabrak is de basis van alle zadelonderleggers: hij beschermt het zadel tegen zweet en de paardenhuid tegen bepaalde stoffen uit het leer van het zadel. Voor elk formaat paard en zadel is er één te vinden.

Voordeel: Het zadel blijft in goede staat omdat een sjabrak direct contact tussen zadel en vocht op de rug voorkomt. Bovendien zijn sjabrakken over het algemeen vrij dun, waardoor er genoeg ruimte tussen zadel en schoft overblijft.

Nadeel: Sjabrakken worden snel nat en moeten drogen voor volgend gebruik.

 

Bontje: Een zadelbontje is bedoeld om de ligging van het zadel te corrigeren en verdeelt de druk van het zadel goed over de paardenrug. Het bontje wordt gemaakt van schaapswol of een synthetische variant hiervan.

Voordeel: Als het zadel niet helemaal perfect ligt of het paard een gevoelige rug heeft, kan een bontje uitkomst bieden. Het zorgt voor een goede drukverdeling en is schokabsorberend. Vooral de wolvariant is dit het geval.

Nadeel: Omdat een bontje vrij dik is, komt het zadel hoger te liggen. De veranderde ligging is soms wel maar soms niet gunstig. De synthetische variant neemt minder goed zweet op en een schaapsvel vereist vaak een speciale manier van wassen en drogen.

 

Inlage: Deze zadelonderlegger is over het algemeen bedoeld voor het vullen van een pad. Er bestaan sjabrakken waar ze al standaard aan vastzitten. Een inlage kan gemakkelijk bijgesneden en passend gemaakt worden.

Voordeel: Er zijn verschillende soorten inlages, zoals stevige (PU-Foam), zachte (Moosgumm) en iets daar tussenin (Memory Foam), zodat voor elke paardenrug iets geschikts te vinden is. Deze extra opvullingen voorkomen drukpunten op de rug. Foams passen zich aan het lichaam aan.

Nadeel: Wanneer het buiten wat kouder is, kunnen inlages hard worden. Oplossing is ze voor gebruik op te warmen, zodat ze alsnog naar de paardenrug vormen. Daarnaast slijt het materiaal snel omdat het niet bestendig is tegen het continu tegengaan van druk op dezelfde punten.

 

Pad: Pads worden gemaakt van diverse materialen. De bekenste zijn: gel, neopreen, latex, luchtgevulde en prolite. Ze bieden een ondersteunde functie. Wanneer een pad voor een betere drukverdeling wordt aangeschaft, doet hij zijn werk het best als hij onder het sjabrak wordt geplaatst. Hiervoor is wel een hoes nodig.

Voordeel: De druk van het zadel wordt beter verdeeld en schokken worden gedeeltelijk opgevangen. Een neopreen pad zorgt als beste voor een stabielere ligging van het zadel. Doordat neopreen een kunststofschuim met een veerkrachtige en rekbare werking is, sluit hij goed aan op de vorm van een paardenrug.

Nadeel: Direct contact tussen pad en de paardenrug kan zorgen voor meer transpiratievocht en veel warmte. Bij gebruik van een hoes zal dit minder zijn. Ook neemt de zadelonderlegger weinig vocht op. Vandaar dat pads vaak boven de sjabrak worden geplaatst. Ook kan de gelpad droog en brokkelig worden door lucht en warmte, waardoor de werking afneemt. De gelpad moet dan vervangen worden omdat er dan gemakkelijk drukkingen kunnen ontstaan.