Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Paardrijden » De eerste stappen bij het rijden » Op zoek naar je evenwicht

Op zoek naar je evenwicht

De onafhankelijke zit wil zeggen dat je in een verticale balans op je paard zit, zonder dat je het paard op welke manier dan ook remt of stoort in zijn bewegingen. Dat wil dus zeggen dat je je lichaam, laat bewegen door de beweging van het paard onder je. En als je bijvoorbeeld dressuur rijdt, wil je dat je paard een horizontale balans vindt om later tot een verzameling te komen en dat hij zijn rug soepel en vrij kan bewegen. Allereerst is het belangrijk om te controleren of jouw perceptie van recht, ook daadwerkelijk recht is. Want wist je dat je hersenen jouw normale manier van zitten als recht en dus als normaal registeren. Op het moment dat je hierin gecorrigeerd wordt, zit je voor je gevoel scheef. Dan lijkt het voor jezelf dat je te ver achterover of onderuitgezakt zit.

 

Wat een hele goede top is om je rechte balans te vinden, is om een keer voorover en achterover te gaan staan, of afwisselend op je linker- en rechterbeen te gaan staan en om van daaruit je middelpunt te zoeken.

 

Wanneer je een goede onafhankelijke zit hebt, voelt je lijf licht en losjes. Trek geen holle rug, laat je schouders niet naar voren afhangen, maar zit ontspannen en recht. Alleen de dieper gelegen houdingsspieren die je rechtop houden, mogen worden aangespannen. Wanneer het paard moet bewegen terwijl de ruiter klemt met zijn benen, heeft hij constant het gevoel dat er een wasknijper om hem heen zit. Het paard wordt de hele tijd geremd in zijn beweging. 

 

Leer je paard om in alle drie de gangen ontspannen te lopen, lang en laag, op boeghoogte, met een goede impuls. Zorg dat hij zijn rug vrij en losjes maakt. Pas daarna kun je op zijn rug gaan zitten.

 

Op sommige maneges zie je helaas nog dat hier algemene, oude aanwijzingen worden gebruikt als knieën in het zadel, hakken omlaag drukken en handen stil. Dit zijn eigenlijk contraproductieve aanwijzingen, want als jij je knieën in het zadel drukt, dan duw je je zitbeenbotjes uit het zadel. Je zet je heupen vast en je blokkeert hierdoor de schouderbladen van het paard. Als je je hakken omlaag drukt, span je je hele been aan en rem je je paard af in zijn beweging.

Maak een Gratis Website met JouwWeb