Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Fokkerij » Rassen » Litouwer

Litouwer

De Litouwer, een koudbloed, is een oud, inheemse ras dat afstamt van de Noordwest-Europese koudbloed. Vroeger werden deze dieren hoofdzakelijk als trekpaard in de landbouw gebruikt, maar tegenwoordig gaat het veeleer om lichtere werkzaamheden. Hoewel de oude, zware soort nog bestaat, geeft men tegenwoordig meer de voorkeur aan de wat lichtere paarden, ontstaan door kruisingen met de Oldenburger en de Hannoveraan. De menpaardtypen werden nog niet zo lang geleden veredeld door andere warmbloedrassen. Arabieren en Volbloeden. Het resultaat is een uitstekend rij- en menpaard.

Litouwers zijn naargelang het type ruim inzetbaar. De zware paarden zijn te zien in de land- en tuinbouw, terwijl de lichtere typen goede rij- en menpaarden blijken, die inmiddels ook aan concoursen deelnemen.

Het voorkomen van de Litouwer is uiteenlopend. De paarden hebben echter vrijwel een ramsneus. Het fundament is prima. De achterhand is krachtig. De hals is lang en fraai gebogen. De kwaliteit van de botten varieert al naargelang het type. De zwaardere paarden hebben dikke manen, een dito staart en kootbeharing, terwijl de lichtere soorten weinig 'behang' hebben. De meeste paarden zijn zwart. Er komen echter ook bruine en voskleurige exemplaren voor.

De bewegingen van de Litouwer zijn ruim. Verder kunnen deze paarden goed springen en zijn het prima concourspaarden.

Stokmaat: 1,63 - 1,68 meter

Maak een Gratis Website met JouwWeb