Hoefbeslag
Voor een goed beslag moet de hoef correct voorbewerkt zijn, het zogenaamde bekappen. Het ijzer moet altijd worden aangepast aan de hoef en niet andersom. Bovendien moet de hoef volgens de anatomie van het paard worden gecorrigeerd. Een goed bekapte hoef is symmetrisch, uitgebalanceerd en goed geproportioneerd, waardoor de structuren van de hoef helder zijn. Er zijn twee belangrijke regels betreffende de stelling van de hoef: de hoefas vormt, als je de hoef vanaf de zijkant bekijkt, een directe lijn in het verlengde van de as van de teen. Hiervandaan loopt een denkbeeldige lijn die het midden van het kroonbeen snijdt. Tegelijkertijd hoort deze as parallel aan de koot, schouder en heup te lopen. Door de verschillende standen van de voor- en achterbenen is de hoefhoek bij de voorbenen vlakker dan bij de achterbenen. Beiden hebben een belangrijke functie in de afrolfase. Lange tenen en vlakke hoeven leiden tot overbelasting van de buigpees met als gevolg een slechtere doorbloeding van het straalbeen. Er bestaat niet zoiets als de ideale hoek, omdat elk paard anders gebouwd is. Een hoek van meer dan zestig graden echter wijst op een bokhoef. Maar niet alleen de hoek en de as zeggen iets over een goede hoef. Ook de kroonrand vertelt een heleboel over de drukverhoudingen. Ook dit hoort in één lijn te verlopen. Golvende veranderingen wijzen op een te lange hoefwand, die voert de druk naar boven op en dat is een teken voor een niet-uitgebalanceerde hoef. Een buiten het ijzer uitstekende hoefwand wijst op een te nauw beslag. Aan de hand van de slijtage van het ijzer kun je het afrolpunt herkennen en zien of de hoef goed is uitgebalanceerd. Spierspanningen duiden vaak op blokkades, die kunnen fouten in de gangen veroorzaken die op een disbalans van de hoef voorspiegelen. Andersom kunnen ook uitgebalanceerde hoeven leiden tot blokkades.
Kunststofbeslag
Materiaal: diverse vaste kunststoffen.
Voordelen: kunststofbeslag is half zo zwaar als ijzer en aanzienlijk flexibeler. Anders dan de gebruikelijke stalen hoefijzers heeft een hoefijzer uit kunststof aan de achterkant een soort brug, zodat de ijzer de vorm heeft van een D. Door dit verbindingsstuk hebben ook de straal en de ballen contact met de grond, waardoor het hoefmechanisme minder beperkt is dan bij een stalen ijzer. Op een harde ondergrond beschermt het kunststof hoefijzer tegen uitglijden en heeft een dempend effect op de gewrichten. Een ander positief aspect is dat het gevaar van blessures door een kunststofbeslag in vergelijking tot een ijzerbeslag kleiner is. Het is bovendien mogelijk om een kunststofbeslag bij een slechte hoornkwaliteit op de hoef te plakken.
Nadelen: de hoefsmid moet alert zijn op de juiste maat, omdat het materiaal meegeeft waardoor smalle hoeven zich kunnen verbreden. Een aanpassing aan de hoef is alleen door het op maat maken van het hoefijzer mogelijk. Bovendien moet de hoefwand sterk genoeg zijn, omdat het kunststof bij elke stap uitzet en daarna weer samentrekt waardoor de nagels een bepaalde beweeglijkheid hebben. De paardenhouder moet de hoeven zorgvuldig uitkrabben, om te voorkomen dat onder de brug steentje kunnen gaan zitten. Een ander nadeel is dat de materiaalprijs hoger en dat dit ijzer aan een snellere slijtage onderhevig is.
Toepassing: het kunststof beslag kan bij elke discipline en ook bij paarden met hoefkatrol of artrose worden aangebracht. Kunststof is minder geschikt voor aangespannen paarden of springpaarden en bij paarden met een minder sterk hoorn of asymmetrische hoefvormen. Ook bijzonder zware paarden zijn minder gebaat bij kunststof.
Interval tussen twee beslagbeurten: elke vier tot zes weken moet er opnieuw worden beslagen.
Combinatiebeslag
Materiaal: dit beslag bestaat uit een stalen kern en een rubber coating.
Voordelen: combinatiebeslag is stabieler dan kunststofbeslag, maar het is lichter dan stalen ijzers. De rubber coating werkt schokabsorberend op de hoeven en de gewrichten. Door de D-vorm, net als bij het kunststofbeslag, blijft ook bij het combinatiebeslag het hoefmechanisme bijna volledig in stand.
Nadelen: de hoefsmid moet heel precies werken, omdat een kunststofbeslag niet kan worden verhit en aldus worden gevormd. Bovendien is het zeer arbeidsintensief om de hoef aan de onderzijde schoon te houden, zodat er geen rottingsprocessen kunnen ontstaan. Bovenmatig zware paarden en paarden met grote hoeven zijn niet gebaat bij dit beslag. Ook de hoge prijs schrikt veel paardenhouders af.
Toepassing: voor alle disciplines geschikt.
Interval tussen twee beslagbeurten: elke vier tot zes weken moet er opnieuw worden beslagen.
Aluminiumbeslag
Materiaal: aluminiumlegeringen met daarin titanium of magnesium. Zuiver aluminium is te zacht.
Voordelen: ijzers van aluminium zijn driehonderd gram lichter en flexibeler dan stalen ijzers en kunnen dus ook bij paarden worden aangebracht die aan een gewrichtsaandoening lijden. Daarnaast is de keuze bijna net zo uitgebreid als bij het traditionele beslag.
Nadelen: net als bij ijzer raakt ook bij aluminium het hoefmechanisme beperkt door het opnagelen. Verhitting kan de stevigheid van de ijzers verminderen, waardoor aluminium ijzers sneller slijten en vervormen. Daardoor wordt het interval tussen twee beslagbeurten verkort. Bovendien kunnen de opstaande hoefwanden in het aluminium wrijven, zodat het hoefmechanisme nog verder beperkt raakt.
Toepassing: geschikt voor alle disciplines en voor orthopedische doeleinden.
Interval tussen twee beslagbeurten: elke vier moet het paard opnieuw worden beslagen.
IJzerbeslag
Materiaal: ijzer.
Voordelen: het ijzer is de meest gangbare en universele hoefbescherming. Door verhitting is het ijzer nauwkeurig op maat te maken, het kan precies passend worden aangepast. Een ander voordeel bij het afgekoelde ijzer is dat de sterkte van het staal alleen maar groter wordt waardoor de vorm ervan niet verandert.
Nadelen: een ijzerbeslag beperkt de paardenhoef in zijn flexibiliteit vanwege het nagelen van het ijzer. Doordat de straal van de hoef en de ballen geen contact met de grond hebben, kan het hoefmechanisme niet meer op natuurlijke wijze werken. Daarnaast is de schokbelasting bij het neerzetten van de hoef van een beslagen paard in stap drie keer zo hoog als bij een onbeslagen paard in draf.
Toepassing: voor alle disciplines geschikt en alsmede voor orthopedische doeleinden.
Interval tussen twee beslagbeurten: elke zes tot acht weken moet er opnieuw worden beslagen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb