Wat te doen tegen steigeren?

Steigeren kan een gevolg zijn van fouten in de opleiding van het paard. Maar ook pijn kan de oorzaak voor afwijkend gedrag zijn. Een verkeerd bit en een slecht passend zadel dragen bepaald niet bij aan het welzijn van het paard. Als het paard te opgewonden raakt, kan hij daaraan proberen te ontkomen door te gaan steigeren. Ook diverse ziektes zoals Kissing Spines kunnen de oorzaak zijn van dit soort ongewenst gedrag. Dat geldt zowel voor het lopen onder het zadel als voor het trainen aan de longe.

 

Steigeren aan de longe

Een jonge paard gaat aan de longe iedere keer weer omhoog, op het moment dat haar eigenaar haar paard vooruit wil drijven. Het paard heeft geen begrip en daarom ook geen respect voor een drijvende hulp of een zweep. Het paard moet eerst leren begrijpen wat deze hulp betekent. Om ervoor te zorgen dat het paard de zweep accepteert, kun je dit hulpmiddel één keer met wat meer nadruk inzetten. Dat kun je bij het longeerwerk het best met zijn tweeën doen: de een houdt de longe vast en de ander blijft met de zweep zichtbaar steeds achter het paard, ongeacht welke kant hij op wil

Steigeren onder het zadel

Sla je armen om de hals van het paard, luidt het advies bij een steigeraar, zodat je niet je balans verliest. Zodra het paard weer met vier hoeven op de grond staat, stijg je af. Pas als je alle mogelijke medische oorzaken hebt uitgesloten en wanneer je zeker weet dat het steigeren geen stressreactie is of door slecht passend materiaal wordt veroorzaakt, noch door tandproblemen of ziektes zoals Kissing Spines, kun je proberen het paard te corrigeren en hem op die manier weer veilig aan de hulpen krijgen. Je kunt het steigeren proberen te voorkomen door de hals van het paard overdreven naar een kant te trekken. Zo raakt het paard zodanig uit balans dat hij niet met zijn voorbenen omhoog kan gaan. Rijd voorwaarts. Een paard hoeft niet te steigeren (en kan het ook niet echt) als hij zijn spanning in de voorwaartse bewegingen kwijt kan. Soms is het advies om af te stijgen een goed idee. Maar realiseer je dat je paard hier ook een negatiever gedrag op kan laten zien de volgende keer dat je aan het rijden bent. Hij kan steigeren gaan koppelen aan het afstijgen.

Steigeren in onbekende situaties

Soms steigeren paarden plotseling als reactie op stress, maar je ziet ook paarden die op alles reageren door te steigeren. Wanneer je een paard hebt dat op stress reageert door te steigeren, is het belangrijk dat je hem wat stoerder gaat maken. En doe samen dingen die wat spannender zijn! Hoe meer hij gewend is, hoe beter zijn gedrag kan worden in dit soort situaties.

Steigeren bij andere paarden op de weide

Steigeren bij paarden is heel normaal. Bij sociale interactie geldt ook dat steigeren onderdeel is van het imponeergedrag. Merries steigeren in het wild meestal alleen als ze zich willen verdedigen. Jonge paarden en ruinen of hengsten daarentegen staan bij een speels gevecht en bij sociale gevechten regelmatig op hun achterbenen.

Steigeren aan de hand

Grondwerk en schrik- en obstakeltraining is dan goed om mee te beginnen. Natuurlijk start alles met een goede controle als je met hem aan het wandelen bent. Voordat je naar spannende objecten gaat, zorg je eerst dat het paard goed meeloopt met jou, stop wanneer jij stopt en zonder weinig of geen druk op de lijn achterwaarts gaat als jij dat aangeeft. Werk met een paard dat steigert altijd met een lange lijn.

Een hengst springt richting zijn eigenaar

De jonge hengst spreekt alleen maar de paardentaal die hij kent. Hengsten bespringen elkaar vaak op een speelse manier, daarmee provoceren ze de ander tot rennen en spelen. Het paard moet leren de afstand tussen hem en zijn leider te respecteren. Hij moet leren met zijn schouder en achterhand te wijken en zijn tempo aan te passen zonder aan het touw te trekken. Bovendien moet hij leren op een teken van de hand naar achter te stappen.