Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Fokkerij » Rassen » Poney des Landais

Poney des Landais

De Poney des Landais is een oud ponyras uit het zuidwesten van Frankrijk. Na de verdrijving van de Moren door de Fransen in 871, bij Poitiers, vermengden de Moorse paarden zich met de inheemse. Het oosterse, respectievelijke Arabische bloed beïnvloedde de inheemse soorten zeer. Sinds 1913 werd het bestand van destijds 2000 paarden door een Arabische hengst verbeterd. Na de Tweede Wereldoorlog waren er nog maar 150 pony's. Sindsdien kwam er bloed van de Arabier, de Welsh en de Connemara bij om het ras te redden. Met de oprichting van de Poney Club Français steeg de vraag. De kleine, geharde pony's leven ook tegenwoordig nog half in het wild.

Een snelle draver die in Frankrijk eeuwenlang in de drafsport werd ingezet. Hoewel hij ook als kinderpony geschikt is, is het eigenlijk een menpaard.

Krachtige pony, met de verfijndheid van een Arabier. Enigszins concaaf hoofd met kleine muizenoren en grote, stralende ogen. De hals is lang, de schouders zijn krachtig en schuin. De vlakke schoft gaat over in een korte rug en een afhangend of week kruis. De manen en staart zijn vol. De verfijnde vacht is bruin, zwart of voskleurig. Bonte paarden komen niet voor.

Een geharde, slimme pony die weinig voer nodig heeft en klimaatbestendig is. De vlakke schoft en de nauwelijks geprononceerde schouders zorgen voor een slechte zadelbasis. Men doet echter moeite om daar verbetering in aan te brengen.

Stokmaat: ongeveer 1,35 meter