Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Voeding » Voeren op maat

Voeren op maat

De basis van elke paardenrantsoen is ruwvoer van goede kwaliteit, zoals gras, hooi en voordroog. Ruwvoer heeft een grote omvang en een hoog percentage vezels. Een paard heeft minimaal 1 kilogram drogestof per 100 kilogram lichaamsgewicht nodig. Ruwvoer bevat naast drogestof vocht. Een paard heeft daarom per 100 kilogram lichaamsgewicht 1,2 tot 1,5 kilogram ruwvoer nodig. Voor een paard van 600 kilogram is dat dus 7,2 tot 9 kilogram ruwvoer per dag. In minimaal twee porties, en liever meer verspreid over de dag. Als je weinig ruwvoer geeft of niet vaker dan tweemaal daags. Is het goed als je paard over stro beschikt om aan te knabbelen. Hiermee voorkom je problemen door een lege maag (welzijn, maagzweren).

Wat een paard in het ruwvoer tekortkomt, vul je aan met krachtvoer. Dat betekent in de regel uit vitaminen, mineralen- en sporenelementen en afhankelijk van de inspanning eiwit en energie en combinaties daarvan. Krachtvoer is alleen bedoeld als aanvulling. In de regel heeft een paard van 600 kilogram bij lichte arbeid voldoende aan ongeveer 7,2 kilogram goed ruwvoer (6 kg drogestof) en 2 kilogram brok.

Een paard dat naast voldoende ruwvoer 2 kilogram krachtvoer krijgt, heeft normaal gesproken geen supplement nodig, behalve zout. De traditionele liksteen is het beste.

Blijf ondanks de gegevens die je beschikbaar hebt en de getallen altijd goed kijken naar je paard. Jij kent je paard het beste. Blijf dus alert op zijn signalen.

Maak een Gratis Website met JouwWeb