Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Fokkerij » Rassen » Freiberger

Freiberger

De Freiberger is afkomstig uit de Zwitserse Jura. Het is een klein werkpaard met uiteenlopende voorvaderen. De relatief jonge fok begon met de Anglo-Normand, de Belgische Koudbloed en andere koudbloedrassen. Een van de belangrijkste hengsten was Vaillant, van Anglo-Franse afstamming en in 1891 geboren. Sindsdien werd steeds opnieuw gekruist met de Anglo-Normand, maar ook met de Arabier. De Zwitserse staatsstoeterij in Avenches controleert de fok.

De Freiberger wordt gefokt voor de hedendaagse boer, die lastig terrein voor een deel alleen met paarden kan bewerken. Het Zwitserse leger beschikt eveneens over een groot contingent Freibergers en gebruikt de dieren als trekpaard en lastdier. De regering in Bern subsidieert de fok van dit ras.

Aangezien de Freiberger op uiteenlopende voorvaderen kan terugblikken, varieert zijn voorkomen aanzienlijk. Het gaat echter altijd om een compact, gespierd en elegant paard. Sinds er in de fokkerij streng geselecteerd wordt, is het uiterlijk van de Freiberger uniformer. Het sprekende hoofd met het enigszins concave profiel duidt op Arabische voorvaderen. Freibergers hebben harde benen met weinig beharing.

Levendig, maar toch makkelijk te handhaven. Een aangenaam, uitgesproken tredzeker werkpaard met prima gangen.

Stokmaat: 1,50 - 1,57