Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Fokkerij » Rassen » Avelignese

Avelignese

De Avelignese stamt af van paarden die door het leger van Lodewijk 1V in 1342 in Meran zijn achtergelaten tijdens hun terugkeer naar Oostenrijk. Uit deze dieren ontstond het belangrijkste ponyras in Italië. Hun voorvaderen ware zware koudbloeden uit de Alpen. Het oorspronkelijke fokgebied lag bij Sarentino en in het Venostadal. Tegenwoordig wordt de Avelignese overal in Italië gefokt. Zeer geliefd is hij in Zuid-Tirol en andere berggebieden. Alle paarden hebben net als de Haflinger Bloed van de in 1837 geboren Arabier-hengst El Bedhavi XX2.

De Avelignese is een typische bergpony: tredzeker, betrouwbaar en thuis op lastig, onherbergzaam en onoverzichtelijk terrein. Dit maakte van hem door de eeuwen heen een ideaal pak- en trekpaard in de bergen en wouden. De Avelignese is een zeer goede rijpony en kan makkelijk een volwassene dragen.

De Avelignese heeft een intelligent, mooi hoofd met een duidelijke Arabische invloed. De hals van het dier is kort en zwaar, de borst breed. De schoft is nauwelijks geprononceerd, de rug is breed en sterk. De korte, krachtige benen hebben een bescheiden kootbeharing. De vacht is voskleurig. De volle manen en de staart zijn licht van kleur. In tegenstelling tot de Haflinger heeft de Avelignese geen brandmerk.

Een sterke, rustige pony. Taai, energiek en toch gevoelig. Makkelijk wat betreft voeding. Deze pony's worden oud en zijn met hun langgerekte stap tredzeker.

Stokmaat: tot 1,50 meter