Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Training » Oefeningen te paard » Verruimen

Verruimen

Verruimen omvat verschillende dingen: tempocontrole, schakelen, gas geven en remmen, en dit alles met de bedoeling de pas te vergroten en de bovenlijn van je paard te verlengen. Dit kan in alle gangen: zowel stap, draf als galop.

 

Verruimen is geen doel op zich, al vinden mensen de verruimde passen en het gestrekte paardenlichaam vaak om te zien. Verruimen is een manier om de balans en het atletische vermogen van je paard te verbeteren.

 

Je helpt een paard te verruimen door veel te schakelen en zijn tempo te controleren. Met je benen geef je gas, want om goed te verruimen moet het paard naar voren. De energie die je erin stop, moet je opvangen met je handen en zit. Anders komt je paard te veel op zijn voorhand en zal hij zijn nageeflijkheid verliezen. Hij zal dan niet verruimen, maar juist korter en sneller gaan lopen. Door het rijden van veel tempowisselingen leert het paard zijn balans te vinden. Het is daarbij belangrijk dat je als ruiter een onafhankelijke zit hebt, zodat je het paard niet hindert en je hulpen goed doorkomen. Durf af en toe ook even niets te doen: laat je paard eens los en vertrouw erop dat hij het ook zonder jou kan. Alleen zo leert je paard op eigen benen te lopen.

 

Om goed te verruimen moet een paard leren dragen. In galop gaat het vaak makkelijker dan in draf. Verruimen is fysiek zwaar voor paarden. Daarom is het belangrijk niet te jong mee te beginnen. Ook heeft het geen zin deze oefening te forceren. Je paard heeft tijd nodig het te begrijpen en zijn lichaam moet zich ontwikkelen. Ruime gangen moeten expressief zijn aantrekkelijk om te zien. Als je dit met teveel druk probeert te bereiken, loop je kans op blessures.

Maak een Gratis Website met JouwWeb