Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Harnachement » Onderwerp hoofdstel » Tussen neus en riemen door

Tussen neus en riemen door

Lage neusriem: De lage neusriem wordt ook wel de Hannoveraanse neusriem genoemd. Dit is een veel gebruikte neusriem op maneges en heeft als voordeel dat het bit heel stabiel in de mond van het paard ligt. De neusriem moet onder het bit langs worden bevestigd en moet zo strak zitten dat er minimaal twee vingers naast elkaar tussen de riem en neus van het paard passen. De riem mag niet te laag worden vastgemaakt, want dan drukt hij op de neusgaten waardoor de ademhaling van het paard wordt belemmerd. De neusriem zit op de juiste hoogte als hij nog net op het benige deel van de neus ligt.

 

Gecombineerde neusriem: De gecombineerde neusriem lijkt op de Engelse of hoge neusriem, maar heeft ook een zogenaamde sperriem. Dit is een extra leren bandje dat van de bovenste riem schuin naar beneden loopt. Op deze manier blijft het bit goed op zijn plek liggen. De juiste hoogte van de bovenste riem meet je dor de band op een afstand van ongeveer twee vingers naast elkaar onder het jukbeen te leggen. De bovenste neusriem mag in ieder geval niet tegen het jukbeen aan drukken. Beide delen van de neusriem moeten niet te strak, maar ook zeker niet te los worden vastgemaakt. Als richtlijn kun je aanhouden dat je gemakkelijk twee vingers tussen de riem en het paard moet kunnen steken. Let ook op dat er geen tastharen of velletjes tussen de gespen komen. 

 

Hoge neusriem: De hoge of Engelse neusriem bestaat uit één riem die hoger op de neus ligt. Voordeel van een Engelse neusriem is dat het paard de vrijheid heeft om zijn mond open te doen. Dit betekent echter wel dat het bit minder stabiel in de mond ligt. Een Engelse neusriem is veel te zien bij een stang- en trenshoofdstel, dat wordt gebruikt vanaf de klasse Z1 dressuur. De onderkant van de neusriem wordt vastgemaakt met een gesp onder de kaak.

 

Mexicaanse neusriem: De Mexicaanse neusriem kom je veel tegen in de spring- en eventingsport. Bij deze neusriem lopen twee riemen kruislings over de paardenneus en worden onder de kaak vastgemaakt. De gekruiste riemen komen in het midden van de neus bij elkaar in een rondje van leer. De neusriem lijkt veel op de gecombineerde neusriem maar door de ligging van de onderdelen van de neusriem in de werking en ligging van het bit net iets anders. 

Maak een Gratis Website met JouwWeb