Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Fokkerij » Rassen » Shetland pony

Shetland pony

Duizenden en duizenden jaren geleden, voordat de Britse eilanden in de laatste ijstijd losraakten van het continent, leefde in deze contreien al een primitief soort paard. Ongeveer 1000 jaar voor Christus, in de bronstijd, bouwden de mensen de eerste boten die groot genoeg waren om vee in te vervoeren. Andere paardensoorten, van Scandinavische origine, werden in deze tijd vermoedelijk op de eilanden ingevoerd. In de aderen van de shetlanders vloeide vermoedelijk ook een beetje bloed van de toendrapony. Later ondergingen de shetlanders de invloed van de sterke pony's van de Vikingen.

De Shetlandpony heeft over het algemeen een goedaardig karakter, ook al kan hij soms zo zijn streken hebben. Maar vanwege zijn kleine omvang wordt hij zelden afgericht door een ervaren ruiter en dat verklaart waarom de ruitertjes die hun eerste paardrij pogingen op zijn rug wagen heel wat met dit kleine lieverdje te stellen hebben. Zijn mollige gestalte maakt het er niet gemakkelijker op. Hij leent zich slecht voor het zadel en op zijn rug glibbert men weg als een stuk zeep. Gelukkig bieden zijn overvloedige manen de beginnende ruitertjes houvast.

Met zijn ronde lichaam, levendige blik, donzige zachte vacht en overvloedige manen, lijkt de shetlander onweerstaanbaar op een knuffel. Het hoofd is fijntjes en expressief met mooi getekende oren, een breed voorhoofd en korte neus. Zijn schouders zijn krachtig en gebogen. De schoft geheel ingetrokken, de rug kort en de lendenen breed. De manen zijn overvloedig, de ledematen kort, de voeten sterk en taai.

De shetlandpony is maximaal 1,07 meter hoog - het is het kleinste ras van de Britse eilanden.

Als de shetlandpony niet zo'n gelijkmatig karakter had gehad, zou hij niet in de mijnen hebben kunnen overleven. Hij berustte met de moed en kalmte die hem eigen zijn in zijn lot. Hij kan zich overal aanpassen en voegt zich zonder tegenstribbelen naar de moeilijkste omstandigheden. Toch kan hij, als het hem zo uitkomt, behoorlijk eigenzinnig, zo niet koppig zijn. Met zijn heldere intelligentie, is hij echt weleens ondeugend.

Maak een Gratis Website met JouwWeb