Pushball

Pushball on horseback of pushball, zoals paardenvoetbal officieel heet, is een teamsport voor paard en ruiter. Het spel werd in 1891 in Amerika al gespeeld zonder paarden. Twee grote groepen mensen probeerden te scoren door een enorm grote, zware bal in het doel van de tegenstander te rollen. Dit spel werd de basis voor pushball on horseback, dat in 1902 door The Dureland Riding Academie in New York werd geïntroduceerd. Later, in de jaren '20, werd een aantal spelregels voor pushball door de Italiaanse cavalerie en het Russische Rode Leger ontwikkeld en sinds 1982 wordt de sport, na een lange tijd van afwezigheid, ook in ons land weer beoefend.

 

Iedereen kan aan pushball meedoen. De ruiterteams zijn gemengd en ook voor de paarden geldt dat allerlei soorten paarden een team kunnen vormen. De rijbak of het terrein kan verschillen in afmeting, maar ook een groot veld, van dertig bij zestig meter, is prettig. Aan beide zijden van het veld staat een doel van zeven meter - bestaande uit pylonen - en het is de bedoeling dat je in korte tijd zoveel mogelijk doelpunten scoort. Een pushball-team bestaat uit vier combinaties: een aanvaller, twee flankspelers en een verdediger. Er wordt twee keer zeven minuten gespeeld met een pauze van vijf minuten. Het paard doet het werk met de voorbenen of de schouder: de bal wordt naar voren geduwd en dat betekent dat wenden minder snel gaat en de ruiter goed moet sturen. Het is nog een hele kunst om met zithulpen en weinig gebruik van de teugels te rijden. De ruiter mag niet met zijn benen meehelpen om de bal aan het rollen te krijgen en bovendien moet de bal een keer worden afgespeeld naar een teamlid voordat het doelpunt telt.

 

Omdat er in Nederland nog geen pushballcompetitie is, worden er vooral demonstraties gegeven. 

 

Trainen met een pushball kan een aanvulling zijn op dressuur en springen. Voor de ruiter is een balmak paard prettig omdat het minder schrikkerig is en voor het paard is het een leuke afwisseling in de dagelijkse training. De meeste paarden vinden het erg leuk om te doen. Sommige paarden hebben het spel al na tien minuten onder de knie, anderen hebben er meer tijd voor nodig. Hoe dan ook, als een ervaren paard het even voordoet, zal jouw paard ook snel begrijpen wat de bedoeling is.