Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Ziek paard » Huidziekten » Voorkom staart- en maneneczeem

Voorkom staart- en maneneczeem

De oorzaak van staart- en maneneczeem (SME) is een overgevoeligheid voor stoffen uit het speeksel van knutten (Cullicoides). Knutten zijn hele kleine mugjes die je op mooie zomeravonden soms in wolken ziet hangen tegen een bosrand en die ook mensen kunnen prikken. Of een paard wel of niet overgevoelig is voor het speeksel van deze knutten hangt onder meer samen met zijn aanleg. In bepaalde families komt SME veel meer voor dan in andere. Dat is in de Fries, Shetlander, de IJslander en de Gelderlander in onderzoek bewezen, maar geldt vast ook voor andere rassen.

Knutten houden van bosrijke gebieden met beschutting en hebben verder vochtige gebieden nodig voor het leggen van hun eitjes. Ze houden niet van kou en vermenigvuldigen zich niet onder de 5 graden Celsius. Knutten kunnen verder niet zo goed vliegen en houden dus niet van winderige plekken. Knutten zijn het actiefst in de avondschemering, maar alleen dan opstallen is voor een echt gevoelig paard niet voldoende.

De meeste paarden met SME hebben jeuk aan manen en staart en gaan daar aan schuren. De buik kan ook meedoen en soms heeft een paard alleen maar last van jeuk op de buik. Verder treden de symptomen alleen in het voorjaar, de zomer en de herfst op omdat knutten niet goed gedijen wanneer het koud is. De symptomen worden meestal vanaf twee- à driejarige leeftijd gezien.

Er is geen goede behandeling voor SME. De jeuk kan worden onderdrukt door middel van corticosteroïden, maar aan het geven van deze hormonen kleven grote nadelen. Zo kunnen paarden en pony's die daar gevoelig voor zijn hoefbevangenheid ontwikkelen.

Het is doorgaans beter om het paard lekker buiten te laten lopen met een goede insectenwerende deken. Die dekens hebben doorgaans ook een halsdeel en een buikdeel. Soms is een hoofdkap nodig. Paarden met SME lijken de deken graag te dragen. Je kunt de deken combineren met insectenwerende middelen. Het is heel belangrijk om ruim op tijd met de deken te beginnen, want als het paard eenmaal is gebeten en dus veel jeuk heeft, wordt een nieuwe deken snel stuk gemaakt.

Maak een Gratis Website met JouwWeb