Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Het paard gaat met pensioen

Het paard gaat met pensioen

Zijn lichamelijke en geestelijke gesteldheid is bepalend voor het moment waarop een paard van zijn oude dag kan gaan genieten. Sommige stokoude paarden geven nog blijk over veel vitaliteit te beschikken. als ze van gezelschap en ontspanning houden, moeten ze ontzien worden zonder ze noodzakelijkerwijze af te danken.

Een oud paard dat fysiek in goede conditie verkeert, kan geestelijk op zijn. Hij heeft zijn hele leven aan de mens gegeven en heeft geen zin meer zich nog langer naar diens wensen te plooien. Hij doet het werk alleen nog met tegenzin, wil geen bezoekjes. Alles lijkt hem te irriteren of te vermoeien. Zijn diensttijd is ten einde: als je daartoe de mogelijkheden hebt, laat hem dan genieten van een rustiger en natuurlijker leven, zolang hij in goede conditie verkeert.

Er is niets erger voor een paard dan eenzaamheid. Als je een weiland hebt en je wilt dat je paard er zijn oude dag doorbrengt, geef hem dan gezelschap. Plaats desnoods een advertentie om een andere eigenaar te vinden die in dezelfde situatie verkeert als jij.

Of hij zich nu in een pension, tehuis of in jouw weide bevindt, je paard blijft je aandacht dagelijks nodig hebben. Bezoek hem dan ook iedere dag. Kijk of hij geen verwondingen heeft, controleer zijn hoeven, kijk of zijn neus niet loopt en/of zijn ogen niet tranen. Doe hem zijn halster om en ga een stukje met hem wandelen. Zo blijven deze handelingen vertrouwd. Praat tegen hem en toon hem je genegenheid: hij zal dat fijn vinden.

Als een paard met pensioen is, betekent dat niet dat hij helemaal geen medische zorg meer nodig heeft. Vaccinaties, wormenkuur, gebitscontrole blijven noodzakelijk. Een paard dat niet meer wordt bereden, heeft geen ijzers meer nodig, maar de hoefsmid zal de hoeven regelmatig moeten bekappen.

Maak een Gratis Website met JouwWeb