Sneller genezen door warmtetherapie

Warmtetherapie is therapie gericht op de uitwendige verwarming van chronische aandoeningen. Door de verwarming van de weefsels komen stoffen als histamine, prostaglandine en bradykininen vrij. Deze spelen een rol bij ontstekingsreacties en zorgen ervoor dat de bloedvaten verwijderen en de doorbloeding toeneemt. Het stimuleren van de thermoreceptoren zorgt voor een vermindering van de pijn.

 

Toename van de doorbloeding is een belangrijke vorm van therapie. Hierdoor zullen afvalstoffen en gifstoffen beter worden afgevoerd en kunnen bouwstoffen, zuurstof en cellen die de weefsels gaan repareren, beter naar de plek stromen waar een probleem aanwezig is. 

 

Warmtetherapie wordt toegepast bij gewrichtsklachten, artrose, spierblessures, verstijving van de spieren, rugklachten en om bindweefsel en littekenvorming op pezen en wonden te verzachten. Ook is warmtetherapie zinvol als voorbereiding voor een massage of een fysiotherapiebehandeling en als opwarming voor een training. Het bevordert het herstel en bij oude paarden met chronische klachten is het een prima manier om stijve gewrichten en gewrichten met artrose te behandelen. Dat warmtetherapie zorgt voor een betere weefseldoorbloeding, voor het ontspannen van de spieren en voor vermindering van pijn. Door de betere doorbloeding van de weefsels worden ook medicijnen beter naar de plaats van bestemming gebracht. Voor een effectieve warmtetherapie moet de temperatuur van de weefsels minimaal met drie graden Celsius worden verhoogd, dus  minimaal drie graden hoger zijn dan de lichaamstemperatuur. Maar pas op, boven de 45 graden kan bij je paard weefselbeschadiging optreden! De verwarming kan twee tot drie keer per dag worden toegepast, telkens ongeveer vijftien tot twintig minuten lang.

 

Diepere weefsels kunnen worden verwarmd met ultrageluidtherapie, maar dat moet door de fysiotherapeut of dierenarts worden uitgevoerd. Ook kan hydrotherapie in warmwaterbaden worden gedaan. Om zelf eenvoudig de weefsels te verwarmen, kan een warmwaterzak of kruik worden gebruikt. Zorg ervoor dat deze niet te heet wordt opgewarmd en gebruik het niet op de kale huid maar zorg dat er een dunnen doek tussen de huid en de kruik wordt gelegd. Door infraroodstraling te gebruiken, wordt warmte toegevoerd die wat dieper de weefsels in kan dringen. Soms heeft een solarium infrarood lampen, maar ook losse lampen kunnen worden gebruikt om op de huid te richten. Een nadeel van deze lampen is dat een groot deel van de straling door de huid wordt teruggekaatst en dat er verbrandingen kunnen optreden als ze te dicht bij het paard worden gehouden. Veel gemakkelijker is het werken met speciale FIR dekens en bandages. Hierbij is de toegevoerde temperatuur 42 graden, voldoende hoog genoeg dus. Bovendien kunnen door de thermostaat geen verbrandingen optreden. De FIR dekens en bandages werken met oplaadbare batterijen van laag voltage, zodat ze veilig zijn voor het dier. De dekens kunnen op de rug en op de hals worden gebruikt. Ze zijn geschikt voor behandeling van het S.I. gewricht in de lage rug van het paard waar veel problemen zitten. De bandages worden rond de gewrichten aangebracht. Door de kermische elementen produceren de FIR bandages en dekens een vorm van warmtestraling met een golflengte die goed door de weefsels dringt en die goed kan worden geabsorbeerd. De behandeling kan elke dag worden toegepast en is dan ook het meest effectief.