(Ont)wormen 2
Een bepaalde hoeveelheid endoparasieten is heel normaal en onafwendbaar in een paardenlichaam. Endoparasieten leven in de darmen van het paardenlijf, het zijn klaplopers die op kosten van hun gastheer een goed leven leiden. Als het er niet teveel zijn, blijft de schade beperkt. De gevaarlijkste parasieten in het paard zijn de kleine strongyliden en spoelwormen bij jonge paarden.
Je spreekt van resistentie tegen een wormmiddel als het grootste deel of zelfs alle parasieten in het organisme van het paard de voorgeschreven behandeling met een middel overleven, omdat ze immuun zijn geworden tegen de toegediende werkzame stof.
Uit onderzoek is gebleken dat de paarden van tegenwoordig aanzienlijk of aanmerkelijk zwaarder zijn dan een aantal jaren geleden. De sterke bespiering is hiervan de oorzaak. Wie het gewicht van zijn paard niet kent, diet er goed aan het bij een van de aanbieders van mobiele paardenwagens regelmatig te laten controleren. Immers, om parasieten effectief te bestrijden en ervoor te zorgen dat ze niet resistent worden, moet de dosering aangepast worden aan het gewicht van het paard. Vaak zijn wormkuren slecht toereikend voor paarden met een gewicht tussen de 500 en 600 kilo. Is je paard zwaarder? Gebruik dan liever twee wormkuren tegelijk om het gevaar van een te lage dosering te vermijden.
Wie bang is voor bijwerkingen door een teveel van een wormkuur te geven, kan gerust zijn. Net als elke medicijn hebben ook wormkuren werkingen en bijwerkingen. Maar de werkzame stoffen zijn zeer specifiek en hebben een brede veiligheidsmarge. Bij een correcte toepassing kan er niets gebeuren.In principe hoef je, waar het de training betreft, niet speciaal rekening te houden met een recent toegediende wormkuur.
Dagelijks uitmesten en de natte of vochtige ondergrond verwijderen is echt noodzakelijk. Daarnaast is het raadzaam de stal een tot twee keer per jaar met een geschikt desinfectiemiddel te behandelen voor het verwijderen van hardnekkige spoelwormeitjes.
Het doel van bepaalde kruiden en homeopathische middelen is om de maag en darmen van het paard voor wormen onaantrekkelijk te maken. Daarbij wordt:
1. De toestand van het hele organisme versterkt
2. Het milieu van het spijsverteringsapparaat dusdanig beïnvloed, dat de wormen niet worden gedood, maar dat ze vanzelf worden uitgescheiden
Daarnaast raden homeopaten een wortel-appel-kuur in de lente en herfst aan voor gevoelige paarden. Die heeft een laxerende werking. Bepaalde kruiden met scherpe of bittere stoffen, aroma's en structuren zorgen er bij een plantaardige wormkuur voor dat in het spijsverteringsapparaat van paarden een klimaat heerst waar parasieten niet blij mee zijn. Daarnaast hebben de kruiden een positief effect op het spijsverteringssysteem. Kruidenmengsels als alternatieve begeleiding van gebruikelijke wormkuren zijn prima. Maar vanwege paardenhorzels en lintwormen kun je niet helemaal zonder geneesmiddelen. Wedstrijdruiters moeten er overigens rekening mee houden dat sommige middelen en werkzame stoffen op de dopinglijst staan.
Maak jouw eigen website met JouwWeb