Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Verzorging paard » Toiletteren » Scheren of niet?

Scheren of niet?

Of je een paard wel of niet scheert hangt af van diverse factoren. Hoe dik wordt bijvoorbeeld de vacht? Dat is per paard verschillend. Staat hij veel buiten dan zal zijn vacht dikker worden dan een paard dat veel op stal gehouden wordt. En van welk ras is het paard? Een Arabier krijgt bijvoorbeeld niet zo'n dikke wintervacht als een Haflinger. Een andere vraag die je jezelf kunt stellen is: voor welk doel gebruik je het paard? Rijd je veel in de binnenbaan en regelmatig wedstrijden, dan kan een dik pak haren heel vervelend zijn. Maar staat de viervoeter altijd buiten, maak je alleen buitenritten en heb je geen zin in dat 'gedoe' met dekens, dan is het misschien verstandig hem niet te scheren.

 

Als je met een paard dat dik in zijn haar zit gaat rijden, dan gaat het dier vaak al snel zweten. Door het zweet wordt de vacht als het ware afgesloten en kan het paard z'n lichaamswarmte niet goed meer kwijt. Vergelijk het maar met hardlopen in een regenpak. Om zweten tegen te gaan kun je ervoor kiezen je paard te scheren. Wil je dit niet dan zul he het paard goed moeten droogstappen voordat het op stal kan worden gezet. Een bijkomend nadeel van een dikke vacht is dat hij op stal al snel vuil wordt door natte mestplekken en stof. Je hebt dus meer werk met een dikke wintervacht. Er zijn mensen die er bewust voor kiezen een paard niet te scheren omdat dit tegennatuurlijk is. De vacht is er immers om het paard te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Bij een geschoren paard zal je daar altijd goed rekening mee moeten houden. Aan een goede winterdeken ontkom je dan niet en er kunnen momenten zijn dat één deken niet voldoende is.

 

Je kunt het beste scheren tussen begin oktober en eind februari. Als je een paard te vroeg in het seizoen scheert, kan het hormonaal in de war raken en een wintervacht gaan aanmaken terwijl het zomer wordt, of omgekeerd. Een paard dat geschoren wordt moet in goed conditie zijn met het oog op zijn weerstand. Er zijn mensen die het paard ook van alle tast- en beenharen ontdoen. Ook oren worden uitgeschoren. Maar daar komt men gelukkig steeds meer van terug. Tastharen aan het hoofd zijn namelijk essentieel in de communicatie met zijn omgeving. Een paard betast er voorzichtig vreemde voorwerpen mee. De haren aan de binnenkant van de oorschelp voorkomen dat er vuil of vliegen in het oor terechtkomen. Je kunt hooguit de overtollige haren die buiten de oorschelp steken verwijderen.

 

Hoe korter de vacht, hoe beter de bouw van het paard uitkomt. Het voordeel van kort scheren is dat het minder vaak hoeft te gebeuren. Laat je de haren wat langer dan geeft dat het paard meer bescherming tegen weer en wind. Professionele ruiters die het hele jaar door wedstrijden rijden, laten hun paarden vaker scheren om de dieren kort in het haar te houden omdat ze meestal in een warme hal moeten presteren. Een paard waarmee je alleen maar buitenritten maakt kun je daarentegen beter alleen scheren op plaatsen waar de meeste warmte moet worden afgevoerd, zoals hals, borst en buik.

 

Tenslotte is het belangrijk een geschoren paard goed warm te houden. Zeker in de wintermaanden is het verstandig om na het opzadelen en tijdens het losstappen een deken over de achterhand van het paard te laten liggen. Pas tijdens het echte werk wordt de deken weggehaald en weer teruggelegd zodra het uitstappen (cooling down) na het werk begint.