Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Gedrag » Lichaamstaal » Waarom moet het paard respect voor mij hebben?

Waarom moet het paard respect voor mij hebben?

In een kudde paarden heerst een sociale indeling die men hiërarchie noemt. Iedereen neemt daar een vaste plaats in die bekend is bij de andere leden van de kudde. Het hoogst geplaatste individu in de hiërarchie, de 'dominante', heeft een zekere macht, maar ook verplichtingen. Hij mag als eerst naar de emmer en drinkplaats, de andere maken de weg voor hem vrij en gaan zonder protest voor hem opzij. De paarden die zich het laagst in de hiërarchie bevinden, de 'gedomineerden, komen het laatst aan de beurt, maar hebben dan ook geen verantwoordelijkheden wat ze toch ook een heel plezierige positie lijken te vinden.

Ook voor de mens die met het paard een vriendschapsband wil opbouwen, moet de sociale organisatie van een kudde als voorbeeld dienen. De ervaring heeft aangetoond dat sommige van onze gebaren en verplaatsingen een sterke hiërarchische betekenis voor het paard hebben, terwijl andere hem volledig onverschillig laten. Je moet dus leren het accent te leggen op kleine details die er werkelijk toe doen,

De regel van het spel is simpel: de gedomineerde gaat altijd opzij voor de dominerende. Iedere keer dat je, te voet, je paard vraagt opzij te gaan en hij doet wat je vraagt, laat je hem merken dat je hoger in de hiërarchie staat dan hij. Een zelfverzekerde houding van jouw kant, eventueel aangevuld met een discreet gebaar, moet voldoende zijn om hem in beweging te zetten. Doet hij dat niet, dan negeert hij je of erger nog, verplicht hij jouw een stap achteruit te doen, simpelweg omdat de hiërarchie niet duidelijk is. 

Als het paard met zachtheid wordt behandeld, stel je hem op zijn gemak en begint hij de mens als een soortgenoot te zien. Tegelijkertijd zoekt hij naar de plaats die hij zelf in de hiërarchie inneemt. Aangezien de ruiter de beslissingen neemt, besluit over datgene wat het paard moet doen en tegemoetkomt aan zijn behoeften, komt hem logischerwijze de plaats van dominerende toe. Zodoende zijn de zaken voor het paard duidelijk, dat tijdens het werken dezelfde 'bakens' heeft als tussen zijn soortgenoten.

Maak een Gratis Website met JouwWeb