Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Verzorging paard » Een paddock inrichten

Een paddock inrichten

Gewoonlijk noemt men een stukje wei waarvan de oppervlakte varieert tussen de 500 vierkante meter en 2000 vierkante meter een 'paddock'. 

Een paddock is een ruimte waar het paard kan ontspannen. In een box heeft een paard te weinig ruimte, dus weinig bewegingsvrijheid, waarvan hij juist zo'n behoefte heeft. Heel wat maneges hebben geen weide om hun paarden geregeld te laten grazen en sommige eigenaren zijn niet in de gelegenheid om dagelijks met hun paard naar buiten te gaan. Het paard kan dan een paar uur per dag of een aantal dagen achtereen in de paddock worden gezet als de inrichting daarvoor geschikt is. Op warme zomernachten voelt hij zich daar beter dan in de box.

De paddock biedt hem een plek waar hij kan rennen, over de grond kan rollen, frisse lucht kan krijgen en van de zon kan genieten, dus zijn portie zuurstof en vitamine D kan aanvullen, kijken wie er langskomen en zijn soortgenoten in de gaten kan houden. 

Ook al ben je in bezit van een weide, de paddock heeft dan ook zijn nut. Een paard dat herstellende is en dat men nog niet vrij in de wei kan laten lopen wegens kans op blessures, kan er bijvoorbeeld worden neergezet. In de winter als de gronden doorweekt zijn richt men een deel van de wei als paddock in: het paard staat er op zijn gemak en kan de rest van de wei niet beschadigen. 

Van minipaddock, waartoe het paard vrij toegang heeft, tot een paddock van 2000 vierkante meter zijn alle voorzieningen die een paard in staat stellen vrij rond te lopen in de open lucht welkom. Een paddock moet een plek hebben om te drinken en hooi te eten. Als hij op de wind ligt of geen schaduwplek heeft, zoals vaak het geval, moet je eraan denken het paard op het heetst van de dag of als het flink waait naar binnen te brengen.

Een mooie houten afrastering met voldoende hoogte is natuurlijk het mooist. Prikkeldraad is uit den boze. Met elektrische lint kun je een paddock begrenzen en hem, al naar gelang je behoefte, verplaatsten, vergroten of inkorten.

Haal minimaal een keer per dag de paardenvijgen weg om infectie door parasieten te voorkomen.