Haar, haar en nog eens haar

In het voorjaar verandert er van alles, niet alleen in de natuur maar ook in het paardenlichaam. Doordat de dagen langer worden, er meer licht is, doordat de temperatuur stijgt, maar ook door veranderingen in het voer - denk aan vers voorjaarsgras - komen er onder die dikke wintervacht allerlei ingewikkelde chemische processen op gang. De hypofyse is een klier in de hersenen van het paard die hormonen produceert. Elk voorjaar wordt de hypofyse geprikkeld om hormonen af te scheiden die er onder andere voor zorgen dat merries hengstig worden, maar ook dat de winterharen uitvallen.

 

Verharen kost echt wel een paar weken en gaat veel sneller als je het paard een handje helpt. Om winterharen te verwijderen, is borstelen van elementair belang. 

 

De harde plastic (ros)borstel is een vrij harde borstel met grove plastic tanden en verstelbare handgreep waarmee je vastgekoekte mest, modder en zweet kunt verwijderen. Maar hiermee niet echt de ronddraaiende bewegingen maar beter is met de richting van de haargroei mee te gaan. Wel voorzichtig op de gevoelige delen van het lichaam! De huid bij de ribben, heupbotten en paardenbenen is te dun om stevig gekamd te worden met hard materiaal.

De rubberen ros- of noppenborstel is er in verschillende soorten en maten. Na het verwijderen van het 'grove vuil' met de hierboven genoemde plastic borstel kun je het paard met ronddraaiende bewegingen lekker rosborstelen. Onderliggend zand en haren laten hierdoor gemakkelijk los en de meeste paarden vinden het heerlijk, als een soort massage. Er zijn ook rosborstels van staal, maar je kunt je voorstellen dat die niet geschikt zijn om erg hard mee te borstelen. Wees dus ook hier heel voorzichtig mee op de gevoelige plekken.

Speciale rui- en roskammen zijn er niet alleen voor honden en katten, maar ook voor paarden op de markt. Met de speciale gevormde tanden van deze kam, grijp je de wollige winterharen als het ware vast en kun je echt in no-time enorme bossen haar laten ronddwarrelen.

De rubberen poetshandschoen gebruik je hetzelfde als een rosborstel. Voordeel is dat je hem om je hand doet en dat je er gevoelige delen van het paardenlichaam gemakkelijker mee onder handen kunt nemen. Ze zijn ook verkrijgbaar met een dubbele functie, de ene kant met noppen en de andere kant met haren.

Een harde- of manenborstel heeft lange, stevige kunststof haren waarmee je, na bijvoorbeeld het rossen, losgekomen vuil en haren gemakkelijker van het paard kunt borstelen. Het legt vrij lange haren glad en ook vieze benen worden snel schoon als je deze gebruikt. En natuurlijk is deze borstel ook bij uitstek geschikt om manen en staart mee te ontwarren.

Een zachte borstel is voor de finishing touch. Het paard gaat hier mooi van glanzen. Door hem met een zachte borstel onder handen te nemen, verwijder je het laatste stof van de haren.

 

Niet alle paarden krijgen dezelfde winterjas. Paarden die van nature uit koude gebieden komen, denk bijvoorbeeld aan een Shetland pony, krijgen een veel dikkere wintervacht dan paardenrassen uit zuidelijke oorden. Om ervoor te zorgen dat een paard niet zo'n dikke wintervacht krijgt, leggen veel paardeneigenaren hun paard al in het najaar een deken op. Een paard dat regelmatig gereden wordt en daarbij ook zweet, heeft veel tijd nodig om weer op te drogen als hij een wintervacht heeft. Een deken zorgt ervoor dat de vacht veel minder dik wordt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb