Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Fokkerij » Rassen » Gevlekte pony

Gevlekte pony

Al eeuwenlang zijn er gevlekte pony's in Groot-Brittannië, vooral in Wales en het westen. Ze zouden met de Romeinen zijn meegekomen. Later hebben ze ook ingevoerde Spaanse paarden in hun stamboom gekregen. Pas sinds kort is er een fokvereniging opgericht. Een Brits register voor gevlekte paarden en pony's werd in 1947 geopend. In 1976 werd de organisatie gesplitst. De pony afdeling met een stokmaat tot 1,42 meter ging onder de hoede van de Britse Spotted Pony Society verder. Grotere dieren worden in het Britse Appaloosa Register opgenomen.

Stokmaat: Niet hoger dan 1,42 meter

Kleur: Leopard (vlekken van allerlei kleur op een witte of lichte ondergrond); few spot leopard (witte basisrobe met weinig vlekken); snowflake (witte vlekken op een donkere robe); blanket (wit gebied over de heupen en achterhand, met of zonder vlekken, alle basiskleuren)

Bouw: Hoofd van een kwaliteitspony met grote ondeugende ogen, wijd uiteenstaande, kleine, mooi geplaatste oren, opvallende open neusgaten en slanke, duidelijke keel; goed halslengte, wat dun bij merries, wat meer manenkam bij hengsten (bij cob-type is een wat zwaarder hals toegestaan); goede, sterke, ronde schouder die goed naar achteren ligt, met duidelijke schoft; sterk gespierd en goed geribd lijf met diepe singelstreek; lange, sterke, goed gespierde achterhand met fraai ingeplante staart; goede ledematen met lange, sterke onderarmen.