Winter wellness
Als je niet de luxe van een binnenbak hebt, is rijden in de winter soms moeilijk. Sommige ruiters houden een winterstop of wandelen als alternatief, maar feit is dat veel paarden 's winters langer op stal staan. De nieuwe welzijnsregels voor paarden schrijven echter voor dat ze elke dag voldoende beweging moeten hebben, waarbij paarden ook contact hebben met soortgenoten. Hiermee voorkom je verveling en een teveel aan energie. Hoe vaker paarden buiten staan, des te kleiner de kans dat ze overmatig fris worden. Bang dat je paard het koud krijgt, hoef je niet te zijn. Een paard heeft het veel minder snel koud dan je denkt. Hij voelt zich het beste bij 10 graden Celsius en ook vorst is geen probleem. En als je paard geschoren is doe je hem gewoon een deken om
Bij een beslagen paard vormen zich vaak ijs- en sneeuwklonten onder de hoeven. Dit kun je voorkomen door 's winters de ijzers eraf te laten of door winterbeslag - een zooltje tussen de voet en het ijzer - aan te laten brengen. Overleg met de hoefsmid wat het best voor jouw paard is. Om zelf op de been te blijven, draag je op stal schoenen met een profielzool. En het is wel zo veilig als er op stal een looppad is gemaakt en zout is gestrooid.
Leg een bal, een stevige jerrycan of een emmer zonder hengsel in de stal van je paard. Je zult zien dat hij zich hier uitstekend mee vermaakt. Zodra je paard is uitgekeken op deze afleiding, ruil je simpelweg met de buurman. Uiteraard vervangen deze speeltjes niet het contact met andere paarden en met mensen.
De winterperiode is de ideale periode om je houding en zit eens onder de loep te nemen. Vraag je instructeur of trainer of hij of zij je even aan de longe wil klikken om te kijken wat er beter kan. Beugels uit, teugels in de knoop en oefenen maar! Je kunt je zit en houding ook testen op een Flexchair. Zo zie je precies hoe je zit en hoe je je zit kunt verbeteren zonder dat je paard er last van heeft.
Een paard dat minder wordt bereden heeft minder krachtvoer nodig. Geef hem daarom wat meer ruwvoer.
Als het buiten heel nat is of als er veel sneeuw ligt, kun je in de binnenmanege of in een overdekte longeerkraal een behendigheidsparcours opbouwen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een auto, een vliegengordijn, zeil, tonnen, balken om tussendoor te lopen, paraplu's, enzovoort. Met een beetje een uitdagende route die ideaal is om je paard en jezelf te testen. Bovendien bereiden jullie je op die manier goed voor op het nieuwe buitenseizoen (vol obstakels). En als je het parcours samen met een paar andere ruiters doet, heb je nog een gezellige dag ook.
Maak jouw eigen website met JouwWeb