Zadels
Een goed zadel moet niet alleen perfect passend zijn voor de gevoelige paardenrug, maar moet ook worden afgestemd op het lichaam en de rijstijl van de ruiter. Een niet passend zadel veroorzaakt pijnlijke drukplekken, verkramping van de spieren en rugklachten. Bovendien blokkeert een niet passend zadel de bewegingen van het paard. Tijdens het rijden moet de paardenrug zoveel mogelijk worden ontlast. De ruiter moet ontspannen en veilig boven het zwaartepunt van het paard zitten.
Onvoldoende bewegingsvrijheid leidt tot pijn en spierproblemen. Maar ook teveel bewegingsvrijheid, veroorzaakt door een te wijde zadelkamer, is niet goed voor het paardenlichaam. Het gewicht van de ruiter drukt in dit geval namelijk teveel op de wervelkolom van het paard.
Het is verstandig om bij het passen van een zadel niet alleen te kijken naar hoe het zadel ligt op de rug van een stilstaand paard, maar ook te testen hoe goed het zadel past wanneer je alle drie de gangen rijdt. Het liefst volgens je eigen rijstijl.
Wanneer je een perfect passend zadel hebt aangeschaft, is het van belang om regelmatig te controleren of het zadel perfect blijft zitten. Bij paarden die ouder zijn dan zes jaar en die regelmatig worden getraind is het aan te raden om jaarlijks het zadel door een erkende zadelmaker te laten controleren. Bij paarden die jonger zijn dan zes jaar, is het verstandig om tweemaal per jaar een check te laten uitvoeren. Bij deze paarden is het skelet namelijk nog niet volgroeid en ook de bespiering van het paardenlichaam is nog in volle gang. Andere redenen om de pasvorm van het zadel te controleren zijn ziekte, duidelijke gewichtstoename of -afname, lange pauzes en spieratrofie. In het laatste geval knelt het zadel de spieren rond de schoft af, waardoor de spieren niet voldoende voedingsstoffen kunnen opnemen en daardoor kunnen afsterven. Alleen door een goede, doelgerichte training van de rug- en buikspieren kan atrofie namelijk de kop in worden gedrukt. Daarnaast moet de doorbloeding in de rug worden gestimuleerd, met bijvoorbeeld massages, acupunctuur en acupressuur.
Een singel kan op verschillende manieren worden bevestigd, afhankelijk van de stijl die je rijdt. Een Engelse veelzijdigheidszadel bijvoorbeeld heeft drie singelstoten, waarvan steeds de buitenste singelstoten met de singel worden verbonden. Dit zorgt voor veel stabiliteit. Een klassiek dressuurzadel heeft slechts twee singelstoten, die in V-vorm aan de zadelboom worden bevestigd. Hiervoor worden meestal korte singels gebruikt, waarvan de gesp ongeveer zestig centimeter naar beneden, richting de paardenbuik wordt geplaatst.
Een singel zit in principe vast genoeg wanneer de ruiter deze met zijn/haar eigen kracht niet verder aan kan trekken. Een te strakke singel blokkeert niet alleen de ademhaling van je paard, ook de bloed- en zuurstoftoevoer naar de spieren wordt hierdoor belemmert. Wanneer je na het rijden de afdruk van de singel op het paardenlichaam kunt zien, heb je de singel te strak aangetrokken.
Een voortuig voorkomt dat het zadel naar achteren schuift, richting de staartinplant. Echter, een voortuig mag nooit gebruikt worden om een slecht zittend zadel op zijn plek te houden! Bij de bevestiging van een voortuig, is het van belang erop te letten dat de ademhaling van je paard niet wordt belemmerd. Zorg er daarom voor dat het verbindingspunt, waar de drie riemen bij elkaar komen, onder de halsaanzet ligt en ongeveer drie vingers speling heeft.
Een staartriem wordt vaak gebruikt om te voorkomen dat het zadel bij dikke paarden of bij paarden met een lage schoft verschuift. De riem oefent druk uit op de staartaanzet. Gevolg is dat het paard zijn rug omhoog drukt, het hoofd hoger optilt en verkrampt, een ongewenste situatie. Bij het gebruik van een staartriem is het dan ook belangrijk dat de riem losjes wordt vastgemaakt. De riem mag absoluut niet schuren!
Maak jouw eigen website met JouwWeb