Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Paardensporten » Endurance

Endurance

De afstandsrit is een wedstrijd, waarbij een van tevoren afgesproken 'parcours' met behulp van een landkaart of aan de hand van markeringen moet worden gereden. Het doel is om op de opgegeven afstand in een zo kort mogelijke tijd af te leggen. Onderweg wordt het paard verschillende keren nagekeken door een dierenarts.

Bij endurance, althans bij wedstrijden, ondergaan de paarden op van tevoren afgesproken plaatsen langs de route een onderzoek door de dierenarts. Bij alle afstandsritten staat de gezondheid van het paard voorop. Regelmatige controle van hart- en ademfrequentie en de lichaamstemperatuur hoort daar steevast bij. Verder een onderzoek van de gangen, en elk signaal van onbehagen wordt onder de loep genomen. Iedere ruiter beschikt over een eigen team, dat bij elke controlepost of wegkruising paraat staat en zich om hem of haar bekommert.

De ruiter moet net zo'n goede conditie hebben als zijn paard. Alleen al onrustig in het zadel zitten door uitputting kan zadeldruk veroorzaken. Bovendien moeten paard en ruiter elkaar goed kennen en op elkaar zijn ingesteld; juist voor lange afstanden en op moeilijk terrein moeten mens en dier onvoorwaardelijk op elkaar kunnen vertrouwen.

Sinds enkele jaren is deze tak van paardensport prima georganiseerd. Elk land heeft een eigen vertegenwoordiging. De Europese overkoepelende organisatie is de ELDRIC, de European Long Distance Riding Conference.

Maak een Gratis Website met JouwWeb