Zomerse huidklachten

Wratten

Wratten worden veroorzaakt door het Papilloma virus. Ze komen meestal voor bij jonge dieren, in de zomer, als ze samen worden geweid. Het virus kan door contact tussen de paarden worden overgedragen, waardoor meerdere dieren in de kudde besmet raken. De wratten kunnen wel enkele manden lang aanwezig zijn, maar doordat de weerstand van het paard uiteindelijk het virus overwint zullen ze vanzelf ook weer verdwijnen. In de tussentijd is er eigenlijk geen behandeling mogelijk, wegsnijden of bevriezen kan wel maar veroorzaakt vaak meer problemen dan de wratten zelf. Het is dus vaak en kwestie van geduld. Overigens is het virus niet besmettelijk voor mensen. Wij hebben een eigen soort wrattenvirus dat ook weer niet besmettelijk is voor paarden. 

Zonnebrand

Het ligt natuurlijk voor de hand, als je te lang in de zon zit kan je huid verbranden. En als paarden in het weiland geen schaduw kunnen opzoeken, is de kans op zonnebrand natuurlijk groot. Vaak zijn het vooral de witte huidgedeelten die beschadigd raken. In het algemeen helpt dan alleen het regelmatig insmeren met zonnebrandzalf met een hoge factor van bescherming, of opstallen natuurlijk. Is de huid al verbrand, dan kunnen verzachtende en antibacteriële zalven gebruikt worden. In sommige gevallen worden de huidklachten sterk verergerd doordat het paard bepaalde stoffen uit de voeding heeft opgenomen die de huid extra gevoelig maken voor zonlicht. Voorbeelden hiervan zijn boekweit, kool, rode klaver en luzerne. Ook sommige medicamenten kunnen de gevoeligheid voor zonlicht vergroten. Ook bij leverbeschadiging is de huid gevoeliger voor zonlicht. Daarom is het bij plotseling optredende gevallen van overgevoeligheid voor zonlicht raadzaam om een bloedonderzoek te doen om er zeker van te zijn dat er geen onderliggende oorzaak is voor de huidproblemen. Ten slotte moet je er rekening mee houden dat niet alleen direct zonlicht, maar ook zonlicht bij lichte bewolking al effect kan hebben.

Vliegen

Het lijkt wel of er elk jaar meer vliegen komen. En niet alleen zorgen ze voor onrust bij paarden, ook kunnen ze ontstekingen aan de ogen veroorzaken en wondjes infecteren. Steekvliegen kunnen op zichzelf al bulten veroorzaken meer als een paard allergisch op de prik reageert kan de hele huid vol met bulten komen te zitten. Een echt goed vliegenwerend middel dat voldoende helpt is er nog niet. De meeste middelen die in de handel zijn werken wel maar vaak slechts enkele uren. Zo veel mogelijk mest verwijderen uit stal en weide kan helpen. Zorg er ook voor dat als de paarden in stal staan het stro niet vochtig is, ook hierin kunnen vliegenlarven zich ontwikkelen. Voor bescherming van de ogen kunnen vliegenwerende kapjes worden gebruikt, die eventueel uitgebreid worden over grotere delen van het lichaam. Als een paard allergisch reageert op insecten kan, in de wat ernstige gevallen, de dierenarts medicijnen voorschrijven die de allergische reactie onderdrukken. Als huismiddel kunnen ook gedroogde bladeren van de grote brandnetel worden gebruikt die aan het eten kunnen worden toegevoegd. Voor plaatselijke behandeling helpt aftreksels van rozemarijn en tijm. Om de vliegen weg te houden wordt ook wel knoflook gebruikt, zowel om in te nemen als om aan te brengen op de huid.

Staart- en maneneczeem

De insectenallergie die staart- en maneneczeem veroorzaakt is erg hardnekkig en moeilijk te behandelen. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie van het paard op het speeksel van hele kleine insecten, zogenaamde knutten waarvan er weer verschillende soorten bestaan. Sommige paarden hebben er dermate veel last van dat alleen een hoge dosis ontstekingremmer nog wat rust geeft, maar een dergelijke behandeling kan niet langdurig worden toegepast. Ook hierbij geldt dat sprays en andere insectenwerende middelen niet voldoende effectief zijn. Eventueel kan een volledige bedekking met een vliegenwerende deken helpen. Ook wordt geadviseerd om de paarden gedurende de schemering en nacht, als de knutten het meest effectief zijn, op te stallen. De laatste tijd is er veel onderzoek gedaan naar oorzak en behandeling van deze insectenallergie. Sinds kort is er ook bekend welke eiwitten uit het speeksel van de insecten de meeste problemen veroorzaken. Hopelijk kan hierdoor een therapie worden ontwikkeld waardoor de paarden blijvend van hun allergie worden afgeholpen. Wil je toch zelf je paard nog wat extra ondersteunen, dan kunnen de bij vliegen genoemde behandelingen worden gegeven. Ook kan het insmeren van staart en manen met nivea-olie of cederolie in combinatie met anjerolie worden geprobeerd. Verder helpt extra vitamine B in het dieet door biergist tabletten te gebruiken of zelfs af en toe het paard een (klein) flesje bruin bier te laten drinken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb