Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Fokkerij » Rassen » Nokota

Nokota

De zeer zeldzame Nokota's wonen in een park in Dakota, Amerika. Ze hebben een lange geschiedenis die helemaal teruggaat naar de tijd waarin er nog buffels over de vlaktes zwierven. Andere voorouders zijn de Spaanse paarden die ontdekkingsreizigers mee hadden genomen naar Amerika en Engels volbloeds.

 

Dit zijn een beetje vierkante paarden, ze hebben een korte rug. Het puntje van hun oren is vaak een beetje gebogen. Je vindt ze echt in allerlei kleuren en ze worden vaak niet hoger dan 1.52 meter.

 

Ze zijn ontzettend sterk en kunnen heel goed springen. Omdat ze afstammen van oude indianenpaarden zijn ze ook goed in het veehoeden en het omgaan met vee.

 

Sommige Nokota's hebben een extra gang, de zogenaamde Indian shuffle. Dit is een soort tölt die heel lekker zit.

 

Zoals de meeste 'wilde paarden' leven ook deze Nokota's in een gebied dat heel ruig is. De winters zijn er lang en de temperaturen dalen dan altijd onder nul. Hierdoor is het een gezond en sterk ras geworden.

 

Oud verhaal

Het is niet zo gek dat bij deze indianenpaarden ook een apart verhaal hoort. Bliksem werd door de indianen beschouwd als een geheimzinnige kracht die van alles in werking kon stellen. Zo geloofden ze dat dit paard ontstaan is doordat een bliksemflits een draaikolk in de rivier van Missouri raakte. Er zijn nog steeds mensen die geloven dat als een Nokota paard heel, heel hard door een donderbui heen rent, er een wolk van vonken tevoorschijn komt en dat deze vonken vanuit de oren van het paard verspreid worden.