Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Transport » Veilig en vertrouwd trailerladen

Veilig en vertrouwd trailerladen

Het rustig de trailer oplopen, is voor veel paarden en hun eigenaren best nog wel een uitdaging. Op zich helemaal niet vreemd als je bedenkt dat een paard een vluchtdier is dat het liefst van alle kanten vrij zich heeft, om alles in de gaten te houden. De trailer is maar een kleine, smalle en soms donker ruimte die bovendien wiebelt, trilt en aan alle kanten afgesloten is, zodat het paard niet kan zien waar hij heengaat. Alleen dat zijn al genoeg redenen om niet de trailer in te willen.

 

Als je er goed over nadenkt, is het eigenlijk zelfs heel bijzonder dat er zoveel paarden zijn die wel braaf en rustig laden. Helaas is het oefenen met trailerladen niet voor iedereen een vanzelfsprekend onderdeel van de training van het paard. Je paard goed voorbereiden op de trailer kan een hoop stress schelen bij de eerste keer dat je hem daadwerkelijk gaat vervoeren. Om je paard goed voor te bereiden op de trailer, kun je het volgende stappenplan gebruiken.

 

Stap 1: Voorbereiding

Voor je daadwerkelijk aan de slag gaat met de trailer, zijn er een aantal voorbereidende oefeningen die je kunt doen zodat het laden straks gemakkelijker wordt. Allereerst kun je je paard leren om over andere ondergronden te lopen. Dit helpt hem straks bij het oplopen van de trailerklep. Om je paard te leren over andere ondergronden te lopen, neem je een stevige, houten plank waar je hem overheen laat lopen. Op die manier went hij op een veilige manier aan het neerzetten van zijn voeten op andere ondergronden en aan het geluid dat daarbij hoort. Gaat het lopen over de plank goed? Probeer hem dan eens op een klein heuveltje te leggen zodat hij iets schuin komt te liggen. Zo lijkt het nog meer op een echter trailerplank. Let wel op dat je voldoende zand onder de klep legt zodat hij niet doorbuigt onder het gewicht van je paard.

 

Stap 2: Smalle doorgangen

Een andere voorbereidende oefeningen is je paard te leren om door een smalle doorgang te lopen. Hiervoor kun je gebruikmaken van een bestaande smalle doorgang die ergens op het terrein te vinden is, maar je kunt hem ook opbouwen van twee springstaanders met balken die je tegenover elkaar plaatst. Eventueel kun je de zijkanten afschermen met plastic of oude dekens, zodat je paard er niet doorheen kan kijken. Zet de doorgang eerst breed neer en maakt hem steeds wat smaller als je paard het goed doet. Gaat het voorwaarts lopen door de doorgang goed? Probeer dan je paard eens te stoppen terwijl hij tussen de balken staat en vraag hem een paar stappen achterwaarts.

 

Stap 3: Zachte ondergrond

Als je aan de slag gaat met trailerladen, is je voorbereiding erg belangrijk. Als je de mogelijkheid hebt, is het fijn als je voor de veiligheid de trailer op een zachte ondergrond zoals zand of gras kunt parkeren. Haal nu het tussenschot, de voorstang en eventueel het hooinet uit de trailer zodat deze zo leeg mogelijk is. Je maakt het voor je paard nu zo gemakkelijk mogelijk om erin te lopen. Let wel op dat je altijd het voordeurtje gesloten houdt als je werkt zonder de voorstang, zodat je niet het risico loopt dat je paard hierdoor naar buiten schiet als hij schrikt. Wanneer je gaat oefenen met laden, is het verstandig om aan de zijkanten van de klep een afzetting te gebruiken zodat hij er niet naast kan stappen. Als een paard niet wil laden, zie je vaak dat hij naast de klep gaat staan, waardoor je weer uit de trailer moet komen om hem er recht voor te zetten. Door het gebruik van een afzetting kun je dit voorkomen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld twee staanders met balken langs de klep te zetten of gebruik te maken van een muur, hek of deur.

 

Stap 4: Grondwerk

Als je je paard wilt gaan laden, breng je hem niet in één keer naar de trailer. Ga eerst wat grondwerkoefeningen doen in een straal van een merter of twintig rondom de trailer. Op die manier houd je de aandacht van je paard bij jou in plaats van bij de spannende trailer. Werk nu stap voor stap wat verder door richting de trailer tot je vlak voor de klep staat. Zet je paard af en toe even stil, laat hem een pasje achterwaarts doen en vraag hem weer naar voren richting de trailer. Beloon hem weer voor iedere voorwaartse beweging die hij maakt. Vraag je paard nu met één voorvoetje op de klep, laat hem een paar tellen staan, beloon hem en zet hem weer achterwaarts. Een veelgemaakte fout is te proberen je paard nu door te trekken de trailer in. Juist door hem nu een aantal keer een pasje verder in de trailer te laten zetten zul je zien dat het steeds beter gaat. Werk nu door tot je je paard rustig de trailer in kunt lopen. Loopt hij op een bepaald punt achteruit de trailer uit? Probeer hem niet tegen te houden, maar blijf op je plek in de trailer staan en laat je lijn langer worden. Zodra je paard met zijn hoofd buiten de trailer is, geef je weer wat druk op je lijn om hem naar binnen te vragen.

 

Stap 5: Belonen

Is je paard voor de eerste keer de trailer in gelopen? Laat hem even een paar tellen staan en vraag hem dan heel rustig weer achterwaarts de klep af. Loop nu even een rondje door de bak zodat je paard de kans krijgt om te ontspannen. Loop daarna weer richting de trailer en vraag hem weer naar binnen. Werk op deze wijze door tot je paard rustig en zonder haperen de trailer in en uit loopt.

Dit blijft het allermoeilijkst in de training van paarden, welk moment is goed om te stoppen en op welk moment ga je toch even verder? Onthoud dat je je paard geen betere beloning kunt geven dan rust, weg van hetgeen wat hij spannend vindt. Te lang doorgaan kan ervoor dat je paard juist weer slechter gaan laden omdat hij moet begint te worden. Het meest ideaal is als je kunt stoppen op een punt waarop je paard iets heel goed gedaan heeft. Waar dat punt ligt, is per paard heel verschillend. Ben je met een paard aan het werk dat het vijftien meter voor de trailer al super spannend vond? Dan is het voor hem waarschijnlijk een mooi moment om te stoppen met de trainingssessie als hij een paar tellen rustig voor de klep heeft gestaan.

 

Stap 6: Uitdaging

Als je paard goed de trailer in en uit loopt, kun je het stap voor stap wat uitdagender gaan maken voor hem. Een goede oefening bij het leren laden van je paard is om hem op afstand te laden. Door deze oefening te doen, ga je het paard motiveren om zelfstandig de trailer te vinden. Zet het paard op een meter of drie afstand van de klep en vraag een vriendin om hem even vast te houden. Laat nu je lijn langer worden terwijl je zelf de trailer in loopt. Je vriendin laat nu het paard los en loop schuin naar achteren weg. Geef nu een klein beetje druk op de lijn zodat je het paard vraagt om naar je toe te komen. Hij zal nu best even links en rechts van de trailer gaan kijken, maar probeer zijn hoofd in de richting van de trailer te houden tot hij naar binnen komt. Herhaal deze oefening een paar keer tot hij zonder weigeren naar je toe de trailer in komt

 

Bovenstaande stappen zijn natuurlijk niet de enige die je moet nemen in de voorbereiding naar een perfect ladend paard. Hij moet nog leren wennen aan het tussenschot, de achterstang, het afsluiten, het laden zonder afscherming aan de zijkant en natuurlijk het vervoeren zelf.