Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Fokkerij » Rassen » Muraköz

Muraköz

De Muraköz is de bekendste Hongaarse koudbloed. Het ras ontstond in de 19de eeuw, toen boeren uit de stad Muraköz inheemste merries met Arabische bloed kruisten met zware koudbloeden, zoals de Ardenner, de Percheron en de Noriker. Na grote verliezen in de Tweede Wereldoorlog werden ze met succes voorzichtige pogingen gedaan om terug te kruisen. De Muraköz is tegenwoordig ook te zien in Polen en voormalig Joegoslavië.

Dit populaire werkpaard heeft vroeger ook als zwaar trekpaard dienstgedaan. Hoewel de fok taant, zijn de dieren nog altijd te zien in de landbouwsector. Ook fokt men voor de vleesindustrie.

De Muraköz is middelgroot en compact. Het paard heeft een groot hoofd, lange oren en een convex profiel. En om die reden heeft het dier en vriendelijke uitstraling. De hals is kort, dik en gebogen, de schoft nauwelijks geprononceerd en krachtig, de achterhand rond en afhangend met een laag ingeplante staart. De benen zijn voorzien van een bescheiden beharing, de hoeven zijn fraai rond. De meeste paarden zijn voskleurig, met lichtkleurige manen en staart. Er zijn echter ook schimmels en zwarte en bruine paarden.

De Muraköz heeft een zacht karakter. Al met twee jaar gaan de paarden aan de slag.

Stokmaat: ongeveer 1,63 meter

Maak een Gratis Website met JouwWeb