Van top tot teen gezond op stal

Om bij de neus te beginnen: hierdoor ademt het paard maar krijgt het ook stof binnen. Stof en vuil zien we op stal natuurlijk veel meer dan buiten. Als je bij de juiste lichtinval zoals een ondergaande zon of in de avond met een zaklamp in de stal kijkt als het het hooi een beetje opschudt, zie je vaak in wat voor stofwolken het paard eerder last van de luchtwegen met als gevolg hoesten, kortademigheid en slechtere prestaties in de sport. Probeer de ondergrond zo stofvrij mogelijk te houden. Als het stro opgestrooid wordt of als de stal uitgemest wordt, zorg dan dat je paard buiten staat. Dat geldt ook als er een stal vlak in de buurt wordt uitgemest. Ook door schimmelsporen kan een paard last van de luchtwegen krijgen en die schimmels groeien vaak op mest die te lang blijft liggen. Dus elke dag de mest uit de stal halen helpt ook. Hooi dat je wilt voeren en erg stoffig is, kan beter even geweekt worden in water. Kuilvoer, mits van uitstekende kwaliteit, is al een beetje vochtig van zichzelf. Let wel op dat er geen beschimmelde plekken in zitten. 

Iets verder naar achteren dan de neus maar ook erg belangrijk: de hersenen en daarmee het gedrag. Als een paard voor langere perioden op stal staat kan de verveling toeslaan. Een staal waarbij de paarden elkaar kunnen zien of naar buiten kunnen kijken geeft al wat afleiding. Vaker op de dag kleine beetjes voer geven, een regelmatige verzorging van de vacht, een stukje wandelen of in de stapmolen zorgt er ook voor dat het paard zich lekkerder voelt.

Ook met de hoeven heeft het paard intensief contact met de stal. Als de ondervloer niet vaak genoeg wordt ververst kan die erg vochtig worden. Door ammoniak, dat gevormd wordt uit de urine, kunnen de slijmvliezen van de ogen geïrriteerd raken. De hoeven kunnen wat verweken. Eventueel kan de hoef of de straal zo week worden dat er bacteriën en schimmels in kunnen gaan groeien, waardoor ook eerder een zoolzweer kan ontstaan. Als door de irritatie de straal gaat woekeren, week en zacht wordt spreken we van 'rotstraal'. Het beste is dan de hoefsmid alle losliggende, weke stukken te laten verwijderen en de hoef regelmatig in te smeren met hoefteer of Egyptische zalf. Veel beter is het natuurlijk om het zover niet te laten komen. Zorg voor een droge ondergrond, krab elke dag de hoeven uit en verzorg de hoeven regelmatig met een daarvoor geschikt product. De hoef is een erg belangrijk onderdeel van je paard en er wordt vaak veel te weinig naar omgekeken.

Bij het lopen in de bak kan de ondergrond ook voor blessures zorgen. In het algemeen is de kans op een blessure bij zacht zand het grootst maar ook kuilen en onregelmatige plekken in de ondergrond kunnen problemen veroorzaken. Zorg ook dat de bak vaak gesleept en geëgaliseerd wordt.