De kracht van kruiden

Als bijvoorbeeld het element water te sterk is, gaat het vuur uit en verandert moed in bijvoorbeeld schrikachtigheid. Of een paard dat normaal goed loopt, lijkt plotseling bedroefd. Als het vuur te hard brand, lijdt de functionele cyclus metaal, waartoe de long en de dikke darm behoren. Overgevoeligheid, uitputting na opwinding en snel zweten kunnen hier symptomen van zijn. 

 

Om de invloed van de hitte van buitenaf te verminderen, worden kruiden met een verkoelend effect toegediend. Daartoe behoren onder andere viooltjes, paardenbloem en de bladeren van blauwe bessen. Als het vuurelement behoorlijk uit balans is en er ziektes optreden, kunnen deze kruiden het lichaam vaak weer in haar oorspronkelijke toestand terugbrengen. De samenstelling van de receptuur van het kruidenmengsel moet daarbij individueel worden afgestemd op het paard.

 

Volgens de TCM-leer zijn alle elementen met elkaar verbonden. Je moet dus goed kijken naar wat uit evenwicht is en waar de oorzaak ligt van deze storing.

 

Typisch voor de zomer en het element vuur zijn onder andere eczemen, ontstekingen, gezwollen benen en problemen met het hart en de bloedsomloop. Ook sterke zwellingen na insectensteken horen hierbij. Bij zomereczeem kan je een afkooksel van viooltjes maken. Hiervoor kook je een aantal viooltjes, vervolgens laat je het geheel  tien minuten trekken. Zodra het is afgekoeld, kun je het gebruiken. Vul een sproeiflacon met de 'koude thee' en sproei het op de vacht, vooral op de gevoelige plekken zoals de staartaanzet en de manenkam. Daarnaast kun je het afkooksel over het voer gieten. Viooltjes hebben volgens de TCM een bijzonder geneeskrachtige werking zij verdrijven de hitte uit het lichaam. Zo bedwingt het kruid het innerlijke vuur en vermindert het de jeuk.

 

Het is belangrijk te weten dat een kruidenmengsel meer bevat dan de som der delen. Het samenspel maakt het zo belangrijk voor paarden. Zij vullen elkaar aan, maar door het uitwisselen van een of twee bestanddelen kan hun werking sterk afnemen. Wie de kruiden zelf wil verzamelen en drogen, heeft daartoe  in de zomer voldoende gelegenheid. De vers gesneden kruiden kunnen het best in bosjes bij elkaar worden gebonden en op een luchtige plaats worden gehangen of op krantenpapier worden gelegd. Zij moeten droog, luchtig en in de schaduw kunnen drogen. Het duurt twee tot veertien dagen, afhankelijk van het soort kruid, tot alle bestanddelen goed droog zijn. Kleingemaakt en in papieren zakjes of medische glazen geconserveerd, kunnen zij tot een jaar worden bewaard.