Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Harnachement » Beenbeschermers » Stal-, werk- en staartbandages

Stal-, werk- en staartbandages

Stalbandages worden over een onderlaag aangebracht en verzekeren een zachte fixatie die de bloedsomloop stimuleert en zwellingen voorkomt als het paard op stal staat. Deze bandages zorgen voor een snel herstel na een inspanning. Ze kunnen ook gebruikt worden om, in plaats van een verband, een geneesmiddel af te dekken en op zijn plaats te houden, zoals Amoricaans poeder, ontstekingsremmende zalf, e.d. 

Als sluiting moet je beslist klittenband gebruiken. Een voldoende brede en lange klittenband zorgt ervoor dat de bandage goed op zijn plaats blijft.

Stalbandages hebben niet altijd dezelfde lengte, noch dezelfde breedte. Een zelfde type bandage is in de regel in drie lengtes leverbaar: pony (ongeveer 2,50 meter), voorbenen paard (ongeveer 3,5 meter), achterbenen paard (ongeveer 4 meter). De breedte varieert van merk tot merk. De zeer brede bandages zijn lastig aan te brengen en verliezen gauw hun vorm.

Werkbandages zijn fijne en elastische drukverbanden. Ze worden door de professionals gebruikt om de vermoeide pezen en gewrichten van een paard dat aan intensieve arbeid worden onderworpen te ondersteunen. Ze worden meestal zonder onderlaag aangebracht en het geringste plooitje kan ernstig letsel veroorzaken. Zitten ze te strak, dan belemmeren ze de bloedsomloop. Zitten ze niet te strak genoeg, dan kunnen ze losraken en kan het paard er met zijn hoeven in verstrikt raken. Werkbandages zijn over het algemeen van synthetisch materiaal, dat lichter, sterker en minder vochtgevoelig is dan katoen.

Staartbandages worden gebruikt tijdens het transport. Het fijne, elastische materiaal lijkt op dat van de werkbandage, met overigens dezelfde nadelen: een slecht aangebrachte staartbandage kan de bloedsomloop belemmeren en de staartinzet verwonden. Hij kan zelfs een gedeeltelijke of totale haaruitval teweegbrengen als men hem te lang laat zitten.

Maak een Gratis Website met JouwWeb