Weetjes
De oudste pony 54 jaar is geworden en gestorven is in Frankrijk
Het oudste paard maar liefst 62 jaar is geworden en geboren is in Engeland
Er meer dan 250 verschillende rassen van paarden en pony's zijn
Een paard gemiddeld zo'n 30 tot 50 liter water drinkt per dag
Het kleinste paardje ter wereld 44,5 cm is en bij de geboorte 3,5 kg woog
Het grootste paard ter wereld 2.10 meter hoog is en 1050 kg weegt
Te veel jong gras koliek kan veroorzaken? Net zoals bevroren voedsel
Eikels giftig zijn voor paarden
Een paard 12 snijtanden en 24 kiezen heeft
Het materiaal dat je gebruikt om te rijden, harnachement wordt genoemd
Je de achterboom van de trailer eerst dicht moet doen en dan pas je pony vast mag zetten
Een paard 250 botten heeft
Paarden 3 oogleden hebben
Merries meestal 36 tanden hebben
Dat een paard met stemcommando's voorwaarts kan laten gaan en laten halthouden
Paardentanden ongeveer 3 mm per jaar groeien
Hengsten en ruinen 40 tot 42 tanden hebben
Veulens snijtanden krijgen als ze 8 tot 10 dagen oud zijn
Een eenjarig paard een enter genoemd wordt
Een paard steigert om een agressieve houding aan te nemen
Paarden een tandloos gedeelte hebben tussen de snijtanden en de kiezen, waar het bit in past
Als een paard een rood lint in zijn staart heeft, het betekent dat hij trapt naar andere paarden
Het veulenen ongeveer 30 minuten duurt
Levade --> het paard buigt heel diep in de achterbenen. Verheft de voorhand van de grond en blijft zo even bewegingsloos. Het hele gewicht rust op de achterhand en de voorbenen zijn voor de borst gevouwen.
Courbette --> Het paard gaat eerst in de levade en springt dan enige sprongen voorwaarts op de achterbenen zonder met de voorbenen de grond te raken.
Croupade --> Is een schoolsprong boven de grond waarbij het paard de voorhand opheft. Vervolgens springt het paard recht omhoog en houdt het de achterbenen opgevouwen tegen de buik.
Capriool --> Is ongetwijfeld de moeilijkste schoolsprong. Hierbij tilt het paard de voorbenen van de grond en zakt heel diep in de spronggewrichten. Dan springt het omhoog en slaat, als het lichaam horizontaal is, krachtig uit met de achterbenen. Bij deze uitvoering van de sprong dragen de ruiters geen beugels.
Rijpaard, tuigpaard (stokmaat 1,62 - 1,65 meter): 550 - 650 kg
Licht warmbloed paard (stokmaat 1,60 meter): 450 - 550 kg
Fjorden paard: 400 - 450 kg
Pony (Forest, Welsh etc.): 300 - 400 kg
Shetland pony: 200 - 225 kg
Dribbelen --> een paard dribbelt als het kleine pasdrafjes maakt op het moment dat stap wordt gevraagd. De oorzaak van dribbelen is slechte africhting.
Kruisende gang --> Een paard met kruisende gang plaatst de voorbenen voor elkaar en kan hierdoor makkelijk vallen.
Slepende gang --> Bij een slepende gang slepen de voorkanten van de hoeven over de grond. Dit komt meestal voor bij oudere paarden.
Hanentred --> hier wordt het achterbeen met een rukbeweging vanuit het knie- en spronggewricht omhoog getrokken (soms wordt de buik aangeraakt). Vaak zijn pijnlijke pezen of gewrichten de oorzaak van de hanentred.
Als je op wedstrijd gaat, moet - ongeacht de discipline die je rijdt - je altijd zorgen dat je pony of paard gechipt is en dat je het paspoort van het paard of de pony waar je op rijdt, bij je hebt. In dat paspoort moet een overzicht staan van de vaccinaties die je paard heeft gehad. De inentingen mogen natuurlijk niet verlopen zijn. Als er controle plaatsvindt en je hebt deze taken niet in orde, word je uitgesloten van deelname. En daarbij: een chip en paspoort zijn tegenwoordig verplicht als je je paard wilt vervoeren. Zonder één van deze twee identificatiemiddelen mag je je dier eigenlijk niet eens meenemen.
De KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) is de sportbond van paardensporters. Bij de KNHS zijn allerlei verenigingen aangesloten. Om een KNHS-wedstrijd te kunnen rijden, moet je lid worden van een rijvereniging of ponyclub. Natuurlijk zijn er ook maneges waar onderlinge wedstrijden worden georganiseerd, om daar aan deel te nemen hoef je alleen lesklant te zijn. En meteen een eigen pony of paard aanschaffen, is ook overbodig. Onderlinge wedstrijden rijd je meestal op een manegepaard- of pony.
Het is altijd verplicht om tijdens een proef een veiligheidscap te dragen, of je nu springt of dressuur rijdt. Er is een uitzondering. Vanaf Z1 dressuur mag je met een dressuurhoedje rijden.
Voordat je je kunt inschrijven voor een springwedstrijd, moet je eerst met succes een dressuurproefje gereden hebben: je moet minimaal één winstpunt in de klasse B gehaald hebben. Dressuur is de basis van alle disciplines.
Voor de aller jongste ruitertjes van 6 t/m 13 jaar zijn er Bixieproeven. Hiermee kunnen ze kennis maken met wedstrijdne in de paardensport. Er zijn vier onderdelen: dressuur, springen, vaardigheid en een spelonderdeel.
Er is een simpel ezelsbruggetje om te onthouden welke letter waar zit in een 20x40 meter bak. Vanaf A met de klok mee - namelijk een zinnetje vormen: Ans Kocht Een Heel Circus Met Bruine Fazanten. Lees je 'tegen de klok in', dan is het ezelsbruggetje Alle Friezen Boeren Met Centen Hebben Een Koe. Op de AC-lijn vind je, ook vanaf A gezien, nog de letters D,X en G.
Maak jouw eigen website met JouwWeb