Lang leve leer

Er is één ding waar het leer van hoofdstellen en zadels niet tegen kan: uitdroging. Leer droogt vooral uit door zouten. Tijdens een strandrit of na een flinke training waarbij een paard in het zweet is gereden, tasten de zouten het leer aan. Grijze streepjes op het leer geven aan dat het te droog is.

 

Olie wordt alleen gebruikt op de 'vleeszijde' van de huid. Dit is de ruwe kant van het leer, het gedeelte waar je soms nog adertjes ziet lopen. De olie mag ruim worden aangebracht, het verdeelt zichzelf. Zuigt de olie zich in het leer, behandel het dan nog een keer. Blijft de olie liggen, dan is het leer genoeg ingevet. Controleer dit om de paar maanden. Dit doe je door tegen het onderste zweetblad van het zadel te tikken. Heb je het gevoel dat je tegen een deur aantikt dan mag het zadelblad opnieuw worden geolied. Leervet maakt het leer soepel en vuil- en waterafstotend. De grootste fout die gemaakt wordt met vet, is met klodders werken. Gebruik voor het insmeren een zachte doek, bijvoorbeeld een oud t-shirt en neem een likje leervet. Bijenwas wordt soms aangeraden maar is erg dik, waardoor het al snel te plakkerig wordt op het leer. Wil je toch bijenwas gebruiken, verhit dan de was totdat het vloeibaar is. Bijenwas kan op dezelfde manier worden aangebracht als leervet. Een risico van bijenwas is dat je al snel te veel gebruikt, waardoor er vuil in de was plakt dat het zadel kan beschadigen.

 

Is het leer plakkerig of stroef, dan gaat het kraken. Krakend leer is niet de huid zelf, maar de ene huid die over de andere wrijft. Als schoonmaken met een vochtige doek en invetten niet afdoende helpt, is er nog anti-knars. Dit kun je op het zadel smeren. Het luistert wel nauw, want als je het leer te stroef en droog maakt, gaat het opnieuw kraken. Haal na elke rijbeurt een vochtige doek over het zadel en de vieze delen van het hoofdstel, vooral na een flinke zweetbeurt. Zo haal je het zout en het vuil ervan af. Neem om diezelfde reden altijd het sjabrak onder het zadel vandaan, gesp de singel er vanaf en gebruik een zadelhoes over het zadel.

 

Wie een kast wil om een zadel in op te bergen, doet er goed aan om uit te kijken naar een ruim exemplaar. Een te smalle kast drukt de zweetbladen bij elkaar. Dat geeft veel druk op de vulling waardoor er een knik in de voorkant komt. De vulling kan ook beschadigd raken door spullen bovenop het zadel te leggen, vandaar het advies om het zadel bovenin de kast te hangen. Een gewatteerde zadelbok voorkomt beschadigingen aan de onderkant. Hiermee voorkom je het indeuken van kussens en daarmee een ongelijke zadel op je paard.