Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Fokkerij » Rassen » Gotland pony

Gotland pony

De Gotlander is het oudste inheemse ras uit Zweden. Vermoedelijk stamt het ras af van de Tarpan. Wellicht leefden deze paarden in de steentijd al op Gotland. Tegenwoordig worden ze overal in Zweden gefokt. Ondanks de oosterse en Britse invloed uit de 19de eeuw zijn er in Lojsta-Forst nog enkele in het wild levende Gotlanders die de typische eigenschappen hebben behouden. De Gotlander lijkt op de Konik en Huzul uit Oost-Europa.

De Gotlander wordt ook tegenwoordig nog in Scandinavië voor het goederentransport ingezet. De relatief kleine pony's functioneren in de landbouw als trekpaard en lastdier. Ze worden voor het rijtuig gespannen en krijgen taken in het bos. Er zijn bloedlijnen die gespecialiseerd zijn in het leveren van dieren voor de in Zweden zeer populaire paardenrennen.

De Gotlander is klein, smal en licht gebouwd; kwalitatief fraai, middelgroot hoofd met een recht profiel. De hals is kort, de rug lang. De achterhand hangt af, de staart is hoog ingeplant. De hoeven zijn goed. Veel van deze dieren hebben een aalstreep. Er zijn bruine, zwarte, valk- of voskleurige exemplaren, maar ook witte of palomino's, zonder aftekeningen aan de benen.

De Gotlander is een geharde pony met uithoudingsvermogen. Hij kan echter zo nu en dan wat koppig zijn. Hij heeft een energieke stap, een snelle draf, maar een matige galop. Ondanks zijn vaak weke achterhand springt de Gotlander goed.

Stokmaat: 1,22 - 1,30 meter