Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Paardensporten » Trec

Trec

Vier niveaus:

T1: Kennismakingsklasse voor beginnende TREC-ruiters die nog geen lid zijn van de vereniging

T2: Voor ruiters die wel lid zijn van de vereniging

T3: De hindernissen zijn moeilijker en er komt navigeren bij

T4: De hoogste nationale klasse

Wat betekent TREC? Deze afkorting staat voor Technique de Randonnée Equestre de Compétition, vrij vertaald: ruitertrektochttechniek met wedstrijdelement. Er is ook aangespannen TREC. TREC is een vaardigheidstest waarin mens en paard laten zien hoe goed ze zich samen redden in een trektochtsituatie. De sport komt uit Frankrijk, waar trektochten rijden een beroep is. 

Een TREC-wedstrijd bestaat uit drie onderdelen:

- Parcours d'Orientation et de Regularité (POR) --> een oriëntatierit met voorgeschreven snelheden

- Maïtrise des Allures (MA) --> een gangenproef waarin je 100 of 150 meter zo langzaam mogelijk galoppeert (heen) en zo snel mogelijk stapt (terug)

- Parcours en Terrain Varié (PTV) --> een terreinrit van enkele kilometers met zo'n zestien hindernissen die je binnen een bepaalde tijd moet afleggen.

De sport is geschikt voor alles ruiters en paarden die een buitenrit van 20-40 kilometer kunnen maken. Paarden (pony's) moeten minimaal 1,30 meter zijn en vijf jaar. Het stamboek maakt niet uit. bij TREC-wedstrijden gelden de vaccinatie-eisen van de KNHS. Een dierenarts ziet tijdens de wedstrijden toe op het welzijn.

Er is geen kledingvoorschrift. Een goedgekeurde helm is verplicht, net als een zadel. Als hulpteugel is alleen een glijdende martingaal toegestaan. Je kunt starten met elk bit of bitloze optoming. Ruiters moeten minimaal twaalf jaar zijn en rijden tot hun zestiende onder begeleiding van iemand van achttien jaar of ouder.

Om in een TREC-wedstrijd te starten, heb je geen startkaart nodig. Je mag drie keer starten zonder je lid bent van TREC-club Nederland, waarvan maximaal twee keer in één jaar.

Een TREC-wedstrijd wordt meestal op twee dagen gehouden en vraagt daardoor enige zelfstandigheid van de deelnemers. De wedstrijden vinden verspreid over het land plaats. De eerste wedstrijd in Nederland werd in 2005 gehouden in Eersel en vindt daar nog elk jaar plaats. 

Maak een Gratis Website met JouwWeb