Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Gedrag » Gedrag en leefomgeving » Wat te doen tegen stress

Wat te doen tegen stress?

Jammer genoeg is er vaak geen eenvoudige oplossing. De reguliere geneeskunde heeft wel kalmerende middelen om stress te verminderen, maar die zijn voor dagelijks gebruik eigenlijk te zwaar. Bij wedstrijden gelden ze als doping.

 

Vaak ligt de oorzaak in de aard van het paard, maar daar komt nog bij dat veel van onze paarden eigenlijk te vaak op stal staan, te weinig bewegen en te veel krachtvoer krijgen. Ook verborgen pijntjes kunnen gedragsproblemen veroorzaken. Paarden reageren nerveus omdat ze zich door de pijn niet voldoende kunnen concentreren op hun ruiter en hun werk. Kijk bij je nerveuze paard daarom samen met de dierenarts, hoefsmid of gebitsverzorger kritisch naar mogelijke verborgen pijntjes in lijf, voet en mond. En zorg voor meer beweging en veel weidegang. Probeer het gebruik van suikers en zetmeel in de voeding zoveel mogelijk te beperken. Bedenk ook dat in sommige ruwvoeders zoals kuil of grashooi ook al veel suikers aanwezig kunnen zijn. Voor een paard dat niet echt zwaar werk hoeft te verzetten, is er eigenlijk amper brok of krachtvoer nodig.

 

Als reguliere medicijnen niet mogelijk of effectief zijn, wat kun je zelf dan nog ondernemen om je paard rustiger en minder angstig te maken? In een aantal gevallen zijn kruiden effectief gebleken. Hiervan zijn veel verschillende  'kant en klare' preparaten in de handel. Maar kruidengeneeskunde moet toegepast worden op de individuele patiënt. 

 

Probeer ook eens acupunctuur, maar dan wel door een deskundig en goed opgeleid therapeut. Of probeer zelf je paard te behandelen met acupressuur. Je kunt dan met de top van je duim of met een van de vingers druk uitoefenen op een acupunctuur punt. Om je paard rustiger te maken zijn bijvoorbeeld te punten

1) Blaas 2: bij de oogkas

2) Dumai 24: midden op het voorhoofd, precies waar de haargrens van de voorhoofdslok zit

3) Yintang: het punt midden op het voorhoofd, ter hoogte van een lijn tussen beide ogen

Regelmatig druk uitoefenen op deze punten zal je paard helpen zich rustiger en minder angstig te voelen.

 

Realiseer je tenslotte dat paarden erg gevoelig zijn voor je eigen stemming of angst. Als je wilt dat je paard rustig en kalm is, zorg dan ook voor voldoende rust en kalmte in jezelf.

Maak een Gratis Website met JouwWeb