Weg met die winterjas

Om de vachtwisseling soepel te laten verlopen, is een optimale verzorging met de mineraalstoffen zink, koper, mangaan en selenium belangrijk. Daarnaast spelen B-vitamines een belangrijke rol, plus de vitamines A, C en H (biotine), jodium en ijzer. Een belangrijke basis voor een goede voeding vormt ruwvoer van zeer goede kwaliteit. Bovendien kunnen slobber, biergist, wortels en koudgeperste oliën, zoals lijnzaadolie en nachtkaarsenolie of nigelle olie een positief effect op huid en haar hebben. Maar ook een scheutje appelazijn in het drinkwater ondersteunt het organisme en zorgt bovendien voor een mooie vacht.

 

Wie graag wat extra vitamines en mineraalstoffen wil geven, kan het best eerst de darmen ontgiften, zodat de stoffen niet onverteerd worden uitgescheiden. Daarvoor kun je een combinatie geven van biergist, fruitazijn, anijs, tijm, artisjok en ginkgo plus aloë vera. Ook de kruidengeneeskunde biedt veel mogelijkheden om je paard tijdens de wisseling van zijn jas te helpen. Als je paard moet en uitgeput overkomt, kun je hem Carbo vegetabilis geven. En voor paarden met jeuk en een doffe vacht doet Sulfer goede diensten. De stofwisseling van de lever kun je met Strychnos nux-vormica op gang brengen.

 

Vooral bij oudere paarden verloopt de vachtwisseling niet altijd even soepel. Bij hem gaat alles namelijk veel trager en dat geldt ook voor de spijsvertering en de stofwisseling. Hun behoefte aan mineraalstoffen, vitaminen en dergelijke is dan ook groter dan bij een jong paard.

 

Paardeneigenaren kunnen ook zelf een heleboel doen om hun paard te helpen tijdens de vachtwisseling. Met uitgebreide borstelsessies wordt de huid van het paard beter doorbloed en kan de huid haar taken beter vervullen.