Informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl
Home » Paardensporten » Voltigeren

Voltigeren

Voltigeren is een soort gymnastiek op de rug van een galopperend paard. Een paard dat regelmatig en ontspannen aan de longe gaat en een rustige galop heeft, kan hiervoor gebruikt worden. Ook moet het paard een ronde, gespierde rug hebben en natuurlijk een betrouwbaar karakter. Voltigeren is een teamsport waarbij de prestatie van de hele groep telt. Een team bestaat uit maximaal twaalf leden. Behalve een longeerlijn en een longeerzweep kent deze tak van paardensport zijn eigen speciale attributen.

Een voltigeersingel is een singel met twee handgrepen waaronder een dek gelegd wordt. Soms is aan deze singel bovendien aan weerszijden een leren lus bevestigd, die als stijgbeugel gebruikt kan worden.

Bijzetteugels zorgen ervoor dat het paard zijn hoofd niet opgooit en dat zijn rug mooi recht blijft. De bijzetteugels worden vastgemaakt aan de voltigeersingel.

Tijdens wedstrijden zijn er verplichte en vrije oefeningen. De oefeningen kunnen door een, twee of meer teamleden worden uitgevoerd. Niet alleen de oefeningen worden gewaardeerd, maar ook de daarbij behorende opsprong, de eventuele verbinding tussen de verschillende vormen, en de afsprong. Daarnaast geeft de jury een cijfer voor de totale indruk. Hiertoe behoren de presentatie, de manier van longeren, het vlotte verloop en de samenwerking. De puntentelling loopt van 1 tot 10. Als een oefening niet wordt uitgevoerd, worden er geen punten toegekend. Voor alle oefeningen vormen op- en afspringen de basis